Producătorii agricoli mici și tinerii fermieri din R. Moldova sunt discriminați prin politicile de subvenţionare a agriculturii pentru anul 2014. Afirmația aparține copreședintelui Partidului Popular din R. Moldova, Valeriu Cosarciuc, și a fost expusă astăzi, 16 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, anunță Politik.md.
Politicianul afirmă că, deoarece propunerile privind înlăturarea tuturor barierelor nu au fost luate în calcul de autorități, oamenii sunt gata să iasă și la proteste. „Noi am venit cu o serie de propuneri, care au fost discutate în cadrul unui grup de lucru cu autoritățile și unele din ele au fost acceptate, însă ele așa și nu s-au regăsit în varianta finală a Regulamentului elaborat de Ministerul Agriculturii. Dacă va fi nevoie, vom organiza și proteste, pentru că ei sunt gospodarii și ei trebuie să aibă un viitor în această țară.
PPRM consideră că nu e deloc corect ca partea leului din fondul de subvenţionare să revină unui număr limitat de agenţi, în timp ce marea majoritate a agricultorilor să fie ignorată de putere, de bănci şi de clasa poilitică care a venit la guvernare prin chiar voturile ţăranilor. Anticipăm intrarea în vigoare a regulamentului pentru a folosi timpul rămas în vederea obligării guvernului să opereze modificările cerute de către fermierii mici”, a declarat Valeriu Cosarciuc.
În context, membrii PPRM vin cu noi propuneri, și anume: repartizarea a 50% din Fondul de subvenţionare - producătorilor agricoli pentru achitarea subvenţiilor beneficiarilor GT şi producătorilor agricoli, care prelucrează nu mai mult de 70 ha teren agricol.
O altă propunere este ca să fie incluse Asociaţiile de Economii și Împrumut în rândul solicitanţilor de subvenţii în numele miilor de fermieri mici care se crediteaza de la AEĂ, precum și categoria de vârstă pentru tinerii fermieri să fie majorată de la 18-35 ani cum e în prezent, la 18 – 40 ani.
PPRM mai propune ca valoarea maximă a subvenţiei să nu depăşească suma totală de 1 mln lei, iar cei care cresc legume și fructe în sere, solarii sau tuneluri să fie stimulați prin mărirea compensației de la 60% - la 80%, iar pentru ceilalți producători agricoli să fie 70% în loc de 50%.
O altă măsură ține de stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol, echipamentului de irigare, sisteme anti-îngheţ şi instalaţii anti-grindină. Mărimea sprijinului acordat să se calculeze sub formă de compensație în proporție de: a) 60% din cost pentru sistemele de irigare în loc de 40%; b) 50% din cost dar nu mai mult de 350000 lei per beneficiar, pentru tractoare agricole și echipamente agricole în loc de 1000000 lei (Luînd în calcul că fondul de subvenționare este limitat este necesar de plafonat suma subvențiilor pentru a mări numărul beneficiarilor fermieri mici); c) 70% din cost dar nu mai mult de 500000 lei per beneficiar,– pentru grupuri de producători; d) 70% din cost dar nu mai mult de 500000 lei per beneficiar tînăr fermier.
Stimularea investiţiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice este o altă propunere a PPRM, care susține că tinerii fermieri, solicitanţi de subvenţii, trebuie să obțină un sprijin financiar de 30% din valoarea subvenţiei acordate în condiţii generale, în loc de 10%. Iar grupurile de producători să obțină un sprijin mai mare cu 30% (50+30) din valoarea subvenției acordate în condiții generale.
Se mai propune ca să fie stimulate investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare, prin acordarea a 50% din costul echipamentelor tehnologice și al utilajelor pentru întreprinderile de procesare a strugurilor(de pe o suprafață nu mai mare de 20ha) și producere a vinului cu indicaţii geografice şi denumire de origine cu o capacitate anuală nu mai mare de 200tone de vin, amplasate în localități rurale, dar nu mai mult de 2,5 mil. lei;
Pentru grupurile de producători valoarea subvenției să fie majorate cu 30% - în loc de 10%, iar pentru tinerii fermieri, valoarea sprijinului să fie mai mare cu 30% din valoarea subvenției acordate în condiții generale în loc de 10% și compensațiile în sumă de pînă la 350 mii lei să fie achitate integral.