Fermierii s-au declarat nemulțumiți de noul proiect de lege, privind politica fiscală pentru anul 2013 și susțin că acesta trebuie ajustat la condițiile precare ale producătorilor agricoli, anunță Politik.md. 

În acest sens, ei au înaintat astăzi, 3 iulie, președintelui comisiei Parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță un set de propuneri. Printre acestea se numără: impozitul zero pe venit pentru gospodăriile țărănești, menținerea cotei TVA de 8% la zahăr și implementarea sistemelor electronice de plăți.
 
Potrivit președintelui Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNF), Valeriu Cosarciuc, aceste propuneri ar trebui nu doar analizate, ci și implementate. „Ne dorim ca să fie cât mai ușor agricultorilor să-și desfășoare munca, deoarece agricultura este motorul economiei naționale. Sperăm că și cei din Parlament vor revedea aceste propuneri și sperăm să obținem un rezultat pozitiv”, a declarat Valeriu Cosarciuc.
 
În context, Veaceslav Ioniță a dat asigurări, că propunerile vor fi examinate în cadrul comisiei Parlamentare, precum și că va face tot posibilul, să fie examinată și legea cu privire la protecția concurenței.
 
Președintele Organizației de Sud a FNF, Iacob Covaliu a declarat pentru reporterul Politik, că fermierii din R. Moldova sunt tratați pe picior de egalitate, însă în realitate lucrurile stau altfel. „Unii agricultori au reușit să dețină suprafețe mari, corporative de culturi, iar o parte din fermieri au terenuri mici. Ministerul Finanțelor nu a ținut cont că unii fermieri au doar câte 5 sau 6 amplasamente, respectiv o parte din fermieri vin cu anumite costuri la produs, iar o altă categorie de fermieri vin cu alte costuri. Unele categorii beneficiază de anumite subvenții, iar alții nu beneficiază de nimic. Și atunci apare întrebarea: cine să rămână în mediul rural să facă afaceri?”, se întreabă Iacob Covaliu.
 
Producătorii agricoli s-au plâns că acest an se prevede a fi unul secetos și s-au declarat nemulțumiți de introducerea cotei de 20 % pentru producția agricolă primară, inclusiv și pentru zahăr, care în prezent este de 8%. De asemenea, Ministerul Finanțelor propune introducerea impozitului unic în agricultură de 6 lei pentru un bal-hectar, pe când fermierii cer ca acesta să fie coborât la 1,8 lei pentru un bal-hectar.
 
Discuțiile cu fermierii s-au axat pe tema: impactul politicii fiscale pentru anul 2013 asupra dezvoltării agriculturii în R. Moldova și a întrunit fermieri, președinți de asociații ale fermierilor, viceminiștri și reprezentanți ai Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE