LIVE TEXT: 13:47 Fermierii de la Nord blocheaza drumul Edinet - Briceni

Fermierii din mai multe localități din țară au revenit la proteste după aproape două săptămâni. La această oră, agricultorii sunt cu tractoarele pe mai multe trasee naționale. Tot astăzi, ei urmau să aibă o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pentru a căuta soluții la criza cu care se confruntă, a declarat reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. Potrivit acestuia, la protest participă sute de fermieri.

Mai mulți agricultori, cu tehnică agricolă, din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir, Leova, Hâncești, Ialoveni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina vor să protesteze astăzi la Chișinău. După amiază, tractoarele trebuie să ajungă în patru locuri autorizate în preajma mun. Chișinău lăngă Gara de Sud, Aeroport, Centru Meteor și în comuna Stăuceni, a spus reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari

Slusari a mai declarat că, astăzi, va avea loc o nouă rundă de negocieri cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, care va discuta mâine la Bruxelles cu oficialii europeni despre situația fermierilor noștri.

Fermierii solicită alocarea, nu mai târziu de 1 august, a compensațiilor pentru costurile de producere, în valoare de cel puțin trei mii de lei per hectar la culturile agricole de prima grupă (grâu, orz, rapiță și altele).

De asemenea, ei cer restricționarea temporară, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a importului de grâu, porumb, rapiță, și floarea soarelui din Ucraina. Ei mai cer obligarea Portului Giurgiulești, ca în perioada 1 iulie- 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine autohtonă, dar și achitarea până la 1 iulie a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

„Cred că toată societatea înțelege că avem situația extraordinară în agricultură, dacă fermierii, în toiul verii și la temperaturi caniculare, s-au pornit cu tehnica agricolă la Chișinău de la distanță de 150 de kilometri. Dar asta sunt consecințele neglijării multiplelor crize în ramura agricolă timp de un an din partea autorităților abilitate” se menționează în comunicatul Asociației.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE