Aproximativ 49 de milioane de persoane din America Latină şi din Caraibe, reprezentând 8,3% din populaţia totală a regiunii, suferă de foamete, potrivit unui raport difuzat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură /FAO/, relatează AFP.
“Foametea a afectat aproximativ 868 de milioane de persoane în întreaga lume, dintre care 49 de milioane în America Latină şi în Caraibe. Aceasta înseamnă că aproximativ 8,3% din populaţia regiunii nu consumă caloriile necesare zilnic pentru a avea o viaţă sănătoasă”, potrivit documentului difuzat de FAO, al cărui sediu regional se află la Santiago de Chile.
Această cifră reprezintă o scădere în raport cu 50 de milioane de persoane înregistrate în anii 2007-2009, se arată în raportul intitulat “Panorama securităţii alimentare şi nutriţionale în 2012”, prezentat în cursul unei conferinţe de presă în capitala Chile. În pofida nivelului de creştere susţinută în regiune, în ultimul deceniu, “se poate afirma că în pofida menţinerii tendinţei de diminuare a numărului persoanelor afectate de foamete, ritmul a încetinit”, menţionează FAO.
Potrivit organizaţiei, numărul persoanelor care suferă de foamete în regiune nu este cauzat de insuficienţa producţiei alimentare, ci de lipsa accesului unui segment important al populaţiei la veniturile necesare pentru a achiziţiona alimente.
Cele mai afectate ţări de foamete în regiune sunt Haiti (44,5% din populaţie), Guatemala (30,4%), Paraguay (25,5%), Bolivia (24,1%) şi Nicaragua (20,1%). Cuba, Argentina, Chile, Mexic, Uruguay şi Venezuela 'au reuşit să elimine flagelul foametei, în timp ce ţări din Caraibe ca Republica Dominicană şi Haiti, sau din America Centrală, ca Guatemala, s-au afundat' în această problemă, potrivit FAO. Securitatea alimentară a celor mai vulnerabile familii este ameninţată de creşterea preţurilor. Potrivit FAO, între iunie şi august 2012, preţul mediu la porumb a crescut cu 25%, la soia cu 20% şi la grâu cu 26%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE