Măsurile planificate de Guvern în domeniul construcţiilor sunt raţionale şi binevenite, însă insuficiente pentru a dinamiza sectorul construcţiilor, consideră experţii de la Centrul analitic independent Expert-Grup.
În studiul „Sectorul Construcţiilor. Stabilirea termenului pentru o nouă decolare”, realizat şi prezentat miercuri, 9 decembrie, expertul Adrian Lupuşor menţionează câteva măsuri suplimentare la cele propuse de Guvern. Astfel, el menţionează că introducerea TVA de 20% asupra lucrărilor de construcţii începând cu anul 2008 a fost absolut iraţională deoarece a fost aplicată asupra unei pieţi deja supraîncălzite, iar primele semne de recesiune începeau să se contureze. Prin urmare, TVA în construcţii ar trebui anulată pe o perioadă de 2-3 ani.
De asemenea, e necesară dezvoltarea unor programe ipotecare de stat pentru tinerele familii cu cel puţin un copil, precum şi garantarea de către stat a contribuţiei iniţiale necesare pentru contractarea creditelor ipotecare.
Ale măsuri propuse de Expert Grup ţin de demararea programelor infrastructurale finanţate de la bugetul de stat şi a fondurilor externe şi de simplificarea procedurii de eliberare a permiselor pentru construcţii.
Totodată, pe termen scurt ar fi binevenită canalizarea de către companii a resurselor financiare spre proiectele cu un grad de finalizare de 60%-70%, iar pentru restul proiectelor facilitarea unor programe de creditare de către băncile comerciale a proiectelor cu un grad de finalizare mai redus.
La moment în Republica Moldova există circa 30 de proiecte imobiliare nefinisate în valoare totală de aproximativ 300 mil. euro. Din acestea, circa 40% urmează a fi date în exploatare pe parcursul anului curent (cel puţin aşa este planificat), valoarea cărora este de circa 100 mil. euro Totodată, aproximativ 200 mil. euro valorează proiectele imobiliare nefinisate care sunt planificate a fi date în exploatare în perioada 2010-2011.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE