„Plata de 23 la sută era principalul motiv care stimulau fenomenul salariilor în plic. 18% rămâne în continuare o cotă înaltă, dar e un echilibru între a acoperi necesitățile fondului asigurărilor sociale și un compromis de a permite angajatorului să treacă în alb. Dacă asta ar fi ajutat încă și de penalizarea drastică a fenomenului respectiv, practic putem spune că s-ar putea radia semnificativ plata salariilor în plic”, a spus Chircă. 

Expertul a adăugat că cota TVA de 20%, este principalul impediment în circulația mărfurilor și a serviciilor: „Eu consider că noi, R. Moldova, ne-am grăbit să schimbăm TVA la standardele europene pentru că acolo sunt economii mult mai mari”

Roman Chircă concluzionează că aceste inițiative ale Guvernului sunt niște concesii importante pe partea guvernului care trebuie urmate și de alte măsuri pentru domeniul investițional, care, împreună, pot dinamiza semnificativ dezvoltarea antreprenorială și investițională.

„Sunt benefice aceste modificări și sunt foarte importante. Eu, anterior am propus ca să fie plătit TVA-ul doar de prestatorul final și nu în tot lanțul de tranzacții între agenții economici. Chiar dacă poate fi învinuit guvernul că sunt niște acțiuni întreprinse înainte de alegeri, pot să vă spun că aceste acțiuni sunt destul de necesare și astfel ele pot fi acceptate chiar și în context electoral. Efectul ar putea veni chiar din prima lună de la implementare și vorbim anume de consumator, iar efectele la capitolul investiții ar putea veni chiar într-o perioadă de jumătate de an. Eu cred că peste un an vor fi efecte vizibile și atunci statul și birocrații din Ministerul de Finanțe vor observa că micșorarea taxării indirecte va duce la creșterea sectorului.Astfel, la o taxă mai mică poți obține venituri mai mari”, a conchis expertul în economie.

Veaceslav Ioniță menționează că este un adept înflăcărat al cotei unice pentru impozitul pe venit.

„Pot să vă spun că pentru prima dată când am vorbit despre aceasta era chiar încă din anul 2006, atunci când am făcut o analiză detaliată și am demonstrat că sistemul de două trepte este o ficțiune și că sistemul unic oferă mai multe instrumente de politici specifice. Sistemul actual este o împovărare pentru administrarea fiscală. Sistemul unic de impozitare, de 12% în cazul dat, îți poate permite să ai o politică mult mai clară privind persoanele cu venituri mici. Astfel se crează premise pentru a crește scutirea personală, lucruri care se referă asupra a două categorii: persoanele cu venituri modeste și a celor cu mulți copii. Astfel se rezolvă problema de echitate fiscală în interiorul grupurilor”, a precizat expertul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE