Expertul de la Centrul analitic Expert-Grup, Adrian Lupușor spune că a rămas negativ surprins de audierile guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în plenul Parlamentului. Expertul crede că adevăratul scop al acestor audieri nu a fost elucidarea aspectelor legat de furtul miliardului ci găsirea unei persoane care să suporte consecinţele pentru greşelile altora.

„Constat cu îngrijorare tentative clare de politizare a autorității monetare, or audierea, din câte am observat, nu a avut scop să elucideze anumite aspecte legate de „furtul miliardului”, ci să găsească un „țap ispășitor” și, în așa mod, să-l înlocuiască pe dnul Armașu cu un candidat „comod” la BNM. Sper să nu fie așa, dar cel puțin asta este senzația (părere subiectivă).

Mereu am fost un promotor activ al independenței BNM (indiferent de către cine a fost condusă această instituție). Orice economist vă poate explica pe degete cât de riscant este să expui autoritatea monetară presiunilor politice, fapt ce, de regulă se soldează cu inflație, depreciere și capital flight. Nu în ultimul rând, independența băncilor centrale este parte fundamentală a Acquis-ului comunitar, fapt ce ne pune în lumină proastă și în contextul procesului de integrare europeană.

Urmăresc îndeaproape activitatea BNM de mai mulți ani și pot spune cu fermitate că, la moment, cadrul macro-financiar și sectorul bancar al țării sunt, practic, cei mai stabili piloni ai sistemului economic național (monedă națională stabilă, rezerve valutare suficiente, sistem bancar solid, inflație ținută sub control). După „furtul miliardului” a urmat o reformă amplă a sistemului bancar: astăzi implementăm cele mai înalte standarde de guvernanță și norme prudențiale (Basel III), iar sistemul bancar este capitalizat, lichid și stabil. Aceste reforme, deloc ușoare, au implicat restructurări masive ale acționarilor băncilor comerciale, iar astăzi avem acționariate complet transparente și integre. Aceste reforme au fost apreciate, apropos, și de FMI, UE și alți parteneri de dezvoltare. Nu mai puțin important - după stagflația din 2022, fonul inflaționist a fost stabilizat cu succes, la fel grație unei politici monetare și valutare adecvate (deși, am avut unele divergențe cu BNM la acest capitol), lucru apreciat, la fel, și de partenerii de dezvoltare. Deci, care sunt motivele demiterii Guvernatorului care a demonstrat rezultate concrete prin prisma mandatului sau?

Împărtășesc frustrările legate de mersul lent al anchetelor pe marginea „furtului miliardului”, dar audierea parlamentară ar fi trebuit să cuprindă organele de urmărire penală mai curând, nu?”, a scris Adrian Lupușor.

Recent, Parlamentul l-a revocat din funcția de Guvernator al BNM, pe Octavian Armașu cu votul a 81 de deputați ai PAS și BCS.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE