rferl.orgExpertul economic, Vladimir Bolea, contrazice declarațiile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) privind devalorizarea puternică a leului din ultimele zile. În timp ce autoritățile susțin că moneda națională se devalorizează sub influență externă, expertul este convins că, de fapt, este vorba despre altceva, comunică Politik.md.
În dimineața zilei de astăzi Banca Națională a Moldovei a lansat un comunicat de presă ce justifică deprecierea leului moldovenesc prin aprecierea valutei euro față de dolar la nivel internațional. La fel, la baza devalorizării euro ar sta încetinirea creșterii economice a Chinei, în opinia BNM.
Pe de altă parte, expertul economic Vladimir Bolea afirmă că fluctuațiile cursului EUR-DOL, nu au o influență directă asupra cursului valutei naționale din motivul slabei interconectări a sistemului bancar a RM la sistemul economic mondial.
”Acest curs afectează în cea mai mare măsura parametrii macroeconomici a statelor din zona euro si SUA. Drept dovadă a lipsei influenței parității EUR-DOL aduc România, unde în aceste zile leul românesc se întărește față de aceleași valute. Totodată, situația bursei din China nu poate influența direct cursul valutar din Republica Moldova din motiv ca ei nu sunt parteneri importanți în comerțul extern și bursa de valori a Moldovei, care exista mai mult formal, nu a investit capital în obligațiile statului Chinez. Nici majorarea ratei șomajului in SUA nu poate influența inflația din Republica Moldova, din aceleași motive ca și în cazul Chinei”, a declarat Vladimir Bolea, contactat de reporterul Politik.md.
Chiar și așa, expertul are și o explicație pentru situația creată.
”Cauzele flucruației cursului valutar din ultima perioadă sunt: speculațiile valutare a băncilor și caselor de schimb valutar din Republica Moldova, drept consecință a declarațiilor făcute de prim ministru despre starea extrem de gravă a economiei; lipsa totala de investiții in economia Republicii Moldova; sistarea tuturor programelor de susținere economică din partea partenerilor europeni, Banca Mondiala, SUA; lipsa reformelor în economie; lipsa unui plan viabil de redresare a economiei din partea guvernanților. Tot ce se face poartă un caracter haotic, lipsit de continuitate și perspectivă”, consideră Vladimir Bolea.
Amintim că pentru astăzi, 18 septembrie, cursul oficial de schimb euro-leu stabilit de Banca Naţională pentru este de 22 lei şi 49 bani, în creștere cu 44 de bani față de ieri. Totodată, dolarul costă astăzi 19 lei şi 86 de bani, la fel în creștere cu 8 bani față de prețul de ieri. Leul românesc este cotat cu 5 lei și 8 bani, iar rubla rusească valorează 30 de bani. Hrivna ucraineană se comercializează la nivelul de 92 de bani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE