Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a examinat astăzi Raportul cu privire la scoaterea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, prezentat de către eurodeputata Tanja Fajon.
În cadrul ședinței, a fost dezbătută propunerea Comisiei Europene, din 27 noiembrie 2013, cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.
În context, raportorul Tanja Fajon a reafirmat că Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a întrunit toate cerințele Planului de Acțiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize.
„După trei ani de negocieri cu Republica Moldova, am constatat că aceasta și-a făcut temele. Comisia Europeană a emis o recomandare privind obligativitatea ridicării vizelor pentru Moldova, deoarece toate obiectivele au fost atinse. Mai mult decât atât, Moldova a alocat resurse financiare și umane adecvate pentru a se asigura că reformele sunt sustenabile. Sunt extrem de fericită că Republica Moldova, în calitate de primă țară din Parteneriatul Estic, face un pas concret în drumul său european”, a declarat Tanja Fajon.
Europarlamentara a menționat că își dorește o decizie cât mai rapidă în Parlamentul European, la fel și în cadrul Consiliului UE, astfel încât adoptarea să fie finalizată înainte de alegerile din acest an pentru Legislativul European.
„Moldova a demonstrat că integrarea europeană este singura sa cale. Eliminarea vizelor va reduce timpul de așteptare în fața consulatelor și costurile de călătorie în Uniunea Europeană. Aceasta va facilita contactul dintre oameni - o condiție esențială pentru dezvoltarea constantă a relațiilor economice, culturale, științifice și de altă natură, dar va intensifica și cooperarea transfrontalieră”, a mai spus eurodeputata Tanja Fajon.
„Discuțiile de astăzi din Parlamentul European, în cadrul Comisiei LIBE, reflectă, în mod repetat, sprijinul de care se bucură Republica Moldova din partea instituțiilor europene”, afirmă prim-ministrul Iurie Leancă.
Șeful Guvernului de la Chișinău susține că subiectul ridicării vizelor a captat atenția deputaților europeni, care au salutat reformele din Republica Moldova și realizarea Planului de Acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Mai mulți vorbitori s-au referit explicit la necesitatea de a transmite un mesaj de susținere cetățenilor Republicii Moldova, care urmează să se bucure de libertatea de circulație, ceea ce reprezintă un principiu fundamental al Uniunii Europene.
În raportul prezentat astăzi se precizează că doar deținătorii de pașapoarte biometrice vor beneficia de regimul fără vize.
Votul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne va fi dat până la sfârșitul lunii februarie, iar votul final va fi acordat în plenul Parlamentului European, prin majoritate simplă. Evenimentul ar urma să aibă loc până în luna mai 2014.
                 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE