Fostul Vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, consideră că inițiativa Comuniștilor și Socialiștilor cu privire la crearea unei comisii parlamentare de anchetă cu scopul elucidării circumstanțelor emiterii garanțiilor de stat în anii 2014-2015, care în consecință au dus la frauda bancară este de prisos. Slusari a declarat la un post privat de televiziune că toată informația se regăsește în activitatea unei comisii de anchetă din fosta legislatură. Fostul deputat al Platformei DA mai spune că numele persoanelor care au eliberat acele garanții sunt cunoscute opiniei publice, iar procuratura ar fi trebuit demult să-i ancheteze.

„Din punctul meu de vedere crearea acestei comisii parlamentare de anchetă este de prisos. Totul a fost menționat în comisia de anchetă în legislatura trecută, unde am spus cine a eliberat acele garanții, cine a fost factorul de influență, cine a fost factorul de decizie la nivelul Guvernului , Parlamentului ministerului economiei sau al finanțelor. Numele sunt cunoscute. Faptul că ei au încălcat de câteva ori legislația și au eliberat aceste garanții contrar cadrului legal sunt fixate în raport și în cadrul anchetei. Întrebarea care este învăluită de mister este de ce acești indivizi nu sunt diferiți justiției. Noi îi cunoaștem Leancă, Candu, Arapu, Drăguțanu au acționat la indicația directă a lui Plahotniuc cu participarea lui Iaralov. De ce acești oameni nu au fost reținuți, inclusiv fostul guvernator al BNM Drăguțanu, care are un statut juridic în cadrul unui dosar care este pus „la murat””, a spus Slusari.

Alexandru Slusari a mai declarat că instituția care ar trebui să-și facă cu adevărat treaba este Procuratura Generală. Acolo, spune Slusari, ar trebui constituit un grup special de investigații și nu în Parlament.

„Marea întrebare pentru mine este ce face Procuratura. Poate în cadrul acestei instituții se cere constituirea unui grup special de investigații. Ceea ce propun socialiștii ne duce la gândul că pe ei îi interesează un segment mai îngust, acele garanțiile eliberate de guvernul Gaburici. Acolo, Maia Sandu a votat, în cazul primei garanții ea nu a votat. Restul e praf în ochi. Este clar că nu există voință să fie trași la răspundere persoanele vizate, asta pe mine mă îngrijorează”, a precizat Alexandru Slusari.

Săptămâna trecută, deputații BECS au propus o comisie de anchetă care să identifice politicienii implicați în frauda bancară, însă majoritatea PAS a amânat votul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE