Escaladarea crizei politice în R. Moldova s-a suprapus căderilor înregistrate în segmente-cheie ale economiei naţionale. În sistemul economic, criza s-a făcut resimţită în special în sectoarele care au înregistrat creşteri importante în ultimii ani: construcţiile, transporturile şi comerţul.
Acestea sunt principalele concluzii ale „Monitorul Economic: analize şi prognoze trimestriale” (trimestrul 2 din 2009), prezentat joi, 18 iunie, de către experţii IDIS „Viitorul”.
Monitorizarea efectuată de experţii IDIS relevă câteva tendinţe noi pe sectoarele economiei naţionale: agricultură, business, comerţ extern, piaţa monetară, finanţe publice, preţuri, piaţa muncii.
Celelalte segmente au fost afectate de criză în mare măsură datorită aprecierii valutei naţionale şi scăderii puterii de cumpărare a populaţiei. Anume dependenţa excesivă de factorii externi şi de consum transformă economia Moldovei în una din cele mai vulnerabile din regiune.
Iniţiativa Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a oferi pe piaţă credite în lei la dobânda de 10% ar fi fost oportună acum 3-4 ani, iar măsurile anti-criză adoptate de autorităţi au întârziat la rândul lor cu cel puţin 9 luni. În 2009, produsul intern brut va înregistra cea mai mare cădere de la Declaraţia sa de independenţă - 12,5%, în varianta optimistă.
Creşterea de 3,7% a producţiei agricole din primul trimestru al anului curent este una efemeră, este de părere expertul IDIS, Viorel Chivriga. „Este prematur de a considera că sectorul agricol este afectat într-o măsură mai mică de criza economică decât celelalte sectoare ale economiei naţionale”, a afirmat expertul.
Pentru 2009, Victor Parlicov prognozează o scădere industrială de până la 30-35%. „Industria este în continuare ostatica unor factori, care au provocat în 2008 recesiunea în sector: scăderea generală a cererii la principalele bunuri industriale; aprecierea monedei naţionale, care face mărfurile autohtone necompetitive; accesul limitat la credite şi preţul prohibitiv al acestora; presiunea tot mai acerbă a importurilor de bunuri asupra mărfurilor produse în Republica Moldova şi asupra producătorilor locali; demoralizarea investitorilor străini, prin practicile neloiale utilizate de instituţiile guvernamentale”, explică Parlicov.
În prima jumătate a anului curent, Moldova va înregistra o deflaţie de 1,3 procente, ceea ce nu a mai fost încă în istoria sa. „Această scădere de preţuri nu este condiţionată de îmbunătăţirea mediului economic şi de instrumentarul utilizat de BNM, dar mai degrabă indică starea gravă în care se află economia. Anume dependenţa excesivă de factorii externi şi de consum transformă economia Moldovei una din cele mai vulnerabile din regiune, iar deflaţia este indicatorul care arată gravitatea problemei”, subliniază Veaceslav Ioniţă.
Pentru 2009, Ioniţă anticipează o creştere a preţurilor cu mai puţin de 4%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE