Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a scris recent că magazinele duty-free controlate de Ilan Șor continuă să activeaze în aeroport  chiar cu achitarea tuturor impozitelor și taxelor. Alaiba spune că va elimina și această ultimă schemă de care beneficiază acest grup criminal.

„Toate „business-urile” lui Șor au același sfârșit - se adeverește că mint oamenii, îi trag pe sfoară, le iau banii și dispar. Așa a făcut cu Banca de Economii, așa a făcut cu Air Moldova și multe altele. Nu o să așteptăm ca același lucru să se întâmple cu magazinele din aeroport”, a menționat Alaiba.

 Totodată, mai spune ministrul de resort, statul va încerca să aducă un investitor credibil în gestionarea magazinelor din Aeroport

„În loc vom identifica în mod transparent un investitor credibil, cu vastă experiență în domeniu, cu o imagine și reputație impecabilă. Pentru a aduce transparență și eficiență în gestionarea magazinelor din Aeroport. AIC va anunța curând o licitație pentru selectarea unui operator credibil în domeniul retail-ului, iar ca rezultat pasagerii să aibă parte de servicii de calitate.

Replica celor de la DFM SRL nu s-a lăsat așteptată. Compania subliniază că declarațiile demnitarului PAS reprezintă o ingerință într-o afacere privată și o probă juridică a faptului că eliminarea regimului duty-free a fost motivată politic și bazată pe date false. DFM SRL amintește că este administrată și controlată de investitori străini, incluși în registrul de stat și nu are nicio legătură cu politicieni sau partide politice, atât în Republica Moldova, cât și în străinătate. Compania califică postarea lui Alaiba pe FB un act de răfuială politică.

 „Este inacceptabil să auzi din gura ministrului Economiei că firma „plătește toate impozitele și taxele”, dar activitatea ei este o „schemă”! Mai mult, compania nu este afiliată politic și nici nu a fost vreodată, spre deosebire de postarea DVS., în care se întrevede cu ochiul liber o luptă politică nedisimulată sau, mai exact, răfuială cu oponentul, cu ajutorul statutului de serviciu”,  menționează DFM SRL.

Administratorul magazinului din incinta Aeroportului Chișinău a specificat că a informat întreprinderea de stat AIC și Agenția Proprietății Publice despre intenția de a prelungi contractul de închiriere a spațiului din terminal pentru o perioadă mai îndelungată, justificând avantajele încheierii lui. „Ca răspuns, Agenția Proprietății Publice a recomandat organizarea unei licitații publice „cu strigare”, care prevede obținerea prețului maxim pentru Aeroport și este singura modalitate legală de închiriere a spațiului, adică principalul criteriu este prețul ce urmează să fie obținut de Aeroport în urma unei licitații transparente. În același timp, trebuie să remarcăm că și în baza contractului actual compania plătește o sumă semnificativă, ceea ce se reflectă vizibil asupra veniturilor aeroportului”, notează DFM SRL.

Compania atenționează că, în mod firesc, este imposibil de a cunoaște din timp câștigătorul unei licitații, însă din postarea lui Alaiba de pe FB devine clar că lucrurile par a fi aranjate. „Orice altceva nu mai reprezintă o licitație „cu strigare”, ci „o tocmeală cu statul”, procedură ilegală, pedepsită penal și care, mai devreme sau mai târziu, va fi urmărită în conformitate cu legile țării noastre”, remarcă DFM SRL.

Investitorul solicită ca licitația să se desfășoare în deplină conformitate cu legislația, pentru a evita riscurile de reputație și procedurile judiciare, inclusiv la nivel internațional. „Este evident că, după postarea de ieri pe FB a dlui Alaiba, obiectivele politice și obsesia la menționarea companiei noastre au pus deja la îndoială legalitatea pregătirii și viitoarea desfășurare a licitației „cu strigare” privind spațiile comerciale din Aeroportul Chișinău, în urma căreia întreprinderea de stat AIC a planificat, cel puțin, să-și mențină și, cel mult, să-și sporească partea veniturilor”, constată DFM SRL.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE