Prima ședință de judecată în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost amânată. Dosarul a ajuns în instanță după 9 ani de investigații și are 78 de volume. Avocații celor opt inculpați vizați în dosar au cerut ca dosarul să fie examinat de trei magistrați și nu de unul. Astfel, judecătorul a admis cererea care urmează să fie examinată de președintele instanței. În acest dosar sunt învinuiți opt foști oficiali care în anul 2013 dețineau funcții înalte și care ar fi prejudiciat statul cu circa 400 milioane de lei.
La prima ședință de judecată au fost prezenți persoanele publice și cu funcții de demnitate publică printre care fostul prim-ministru Iurie Leancă, fostul ministrul al Economiei Valeriu Lazăr și fostul director general interimar al Întreprinderii de Stat "Aeroportul Internațional Chișinău" Petru Jardan, dar și Tudor Copaci fistul director al APP. Toți cei prezenți pledează nevinovați.
„Pledez nevinovat și sunt sigur, absolut sigur că după ce instanța de judecată va elucida toate circumstanțele din acest dosar mă va declara nevinovat și voi fi achitat”, a declarat fostul prim-ministru Iurie Leancă.
„O să demonstrăm că suntem nevinovați și mai mult, persistă o tentă politică. Atâta tam-tam cu concesionarea și la urmă apare un dosar bazat pe acte din 2013”, a spus fostul șef interimar al aeroportului Petru Jardan.
Unul dintre avocați a cerut ca dosarul să fie examinat de un complet compus din trei judecători.
„Se investighează mai multe capete de infracțiuni, acesta este unul din segmente care include latura a acțiunilor ilegale a persoanelor publice și de demnitate publică vizată de timp care au cauzat prejudiciu în proporții destul de mari”, menționează procurorul anticorupție Victor Muntean.
„Iurie Leancă a acceptat peste 40 de mii de dolari de la Ilan Șor prin companiile afiliate lui pentru studiile fiului său în Marea Britanie. Cu familia sa a zburat de mai multe ori cu avioanele private cu Ilan Șor”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin.
La începutul acestei luni, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis în judecată dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit datelor prezentate, în anul 2013, cele opt persoane publice s-ar fi folosit de situația de serviciu și ar fi pregătit și concesionat întreprinderea de stat. Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului în luna martie 2023, în baza unei decizii a Curții de Apel. În 2013, compania "Avia Invest" a preluat operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău în cadrul unui parteneriat public-privat, urmând să gestioneze aeroportul timp de 49 de ani și să investească 250 de milioane de euro în modernizarea acestuia. Ulterior, compania a fost acuzată că nu a respectat obligațiile contractuale, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare. Cele opt persoane cercetate în acest dosar riscă pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupă anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.