Experții anticorupție au prezentat autorităților câteva recomandări cum ar trebui de îmbunătățit activitatea  Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale.

Această instituție  este o subdiviziune autonomă din cadrul Centrului Național Anticorupție care se ocupă de efectuarea investigațiilor financiare paralele, evaluarea, administrarea și valorificarea bunurilor infracționale indisponibilizate, precum și evidența acestor bunuri. De la crearea ei, din 2017, ARBI nu a reușit să valorifice pe deplin competențele sale, iar autoritățile împreună cu experții vor să-i ofere acestei instituții instrumente adăugătoare pentru a eficientiza recuperarea banilor rezultați din frauda bancară și nu numai.

Problema recuperării bunurilor infracționale este și o prioritate pe plan politic, fiind unul dintre angajamentele pe care le are  Moldova în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

La ora actuală, atât experții cât și autoritățile sunt la faza prezentării unui Program național de recuperare a bunurilor infracționale, dar și stabilirea unor indicatori clari de performanță pentru fiecare etapă a procesului de recuperare. Totodată, este nevoie  și de revizuirea legislației naționale pentru creșterea eficienței instituțiilor implicate în recuperarea bunurilor, dar și crearea unui Registru al bunurilor infracționale.

 „Ne dorim să avem un ARBI consolidat, care contribuie eficient la procesul de recuperare a bunurilor provenite din activitatea infracțională. Dar nu este doar ARBI la mijloc. Este un mecanism complex care implică și alți actori: colegii noștri procurori, instanțele de judecată, executorii judecătorești, Ministerul Finanțelor și actorii din afara țării, partenerii noștri, care ne pot ajuta să identificăm mai ușor bunuri și prin cooperare și asistență juridică internațională să aplicăm sechestre, așteptând în final hotărâri definitive. Este un proces foarte anevoios, care necesită multe resurse. La momentul actual sunt mai multe dosare în instanță, unde există bunuri identificate atât în țară, cât și peste hotare. Ne propunem să avem un program aprobat, să facem și modificări legislative, iar o serie de modificări deja s-au produs cu ajutorul plenar al colegilor noștri de la Ministerul Justiției. Recuperarea finală a bunurilor infracționale este posibilă numai după un proces echitabil de judecată. Dacă aceste bunuri vor fi confiscate poate decide doar instanța de judecată”, a menționat Iulian Rusu, Directorul Centrului Național Anticorupție.

El spune că Programul național de recuperare a bunurilor infracționale, se află  în Parlament și urmează să fie aprobat până la finele anului.

 Șeful CNA mai spune că deși ARBI se află în subordinea CNA, el dispune de o autonomie procesuală, iar ceea ce se dorește este o sporire a competențelor acestei instituții.

 „Noi vrem să extindem competențele ARBI și la etapa judiciară, să putem identifica și aplica sechestru pe bunuri și atunci când cauza se examinează în instanță, iar dacă aceste bunuri au fost camuflate să le identificăm și la etapa de executare. Avem nevoie și de un Registru al bunurilor infracționale”, a menționat Iulian Rusu directorul CNA.

„ARBI a fost creată după ce s-au dat lovituri fără precedent asupra sistemului bancar al Republicii Moldova. Societatea avea așteptări foarte mari de la instituțiile anticorupție, CNA și Procuratura Anticorupție au început investigațiile și urmărirea penală pentru a determina cine sunt figuranții și a stabili vinovăția, însă mașinăria financiară care fusese pusă în acțiune depășea posibilitățile care existau atunci”, a menționat expertul, Cristina Ciubotaru.

Ea consideră că de la crearea sistemului juridic existent și a cadrului instituțional privind recuperarea bunurilor infracționale în 2017, mai multe modificări normative au schimbat rolurile și responsabilitățile instituțiilor implicate în procesul de recuperare a bunurilor infracționale din țară.

„Aceste schimbări au făcut procesul de recuperare mai flexibil și mai difuz, măsură care a determinat o coordonare mai complexă și a sporit costurile pentru implementarea sa în Republica Moldova”, a subliniat Cristina Ciubotaru.

La ora actuală, ARBI are indisponibilizați peste 6 miliarde de lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE