Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a criticat acțiunile celor de la guvernare cu privire la modalitatea de examinare a proiectelor de maximă importanță pentru economia țării și anume: Bugetul de Stat pe anul viitor și Politica Bugetar-Fiscală, anunță Politik.md. Socialistul afirmă că deficitul din Bugetul de Stat de 2,5 mlrd de lei urmează a fi acoperit din sursele externe a donatorilor internaționali.
„Din această cauză ei acum dansează în fața donatorilor străini, ca să poată obține acești 2,5 mlrd de lei. Dar donatori, FMI și Banca Mondială, le impun condiții. Noi deținem informații, precum că FMI este categoric împotriva micșorării TVA-ului pentru agricultori, care cer reducerea taxei de la 20% - la 8%.
De asemenea, din câte știu, FMI este împotriva liberalizării pieței petroliere pentru agricultori, prin care li se va permite agricultorilor să cumpere produse petroliere direct de la rafinărie, și nu prin intermediari”, a declarat Dodon în timpul pauzei ședinței plenare.
Deputatul mai vorbește despre apariția unei alte probleme în cadrul Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, cu privire la politica fiscală.
„Un grup de deputați, aici nu voi da nume, au fost categoric împotriva acesteia, din motiv că erau contra unor prevederi, prin care Vămii i se oferă competențe suplimentare, astfel încât colaboratorii să poată efectua controale nu doar la frontieră, ci pe intreg teritoriul R Moldova. Așa numitul control post-vamal, care le permite colaboratorilor să intre chiar și în casele oamenilor”, mai spune liderul PSRM.
Igoro Dodon a subliniat că grupul sociliștilor este categoric împotriva acestei politici fiscale și că apare riscul să nu poată fi aprobată nici politica fiscală, nici bugetul de stat în viitoarele ședințe. „Au rămas puține ședințe plenare, pentru că pe 24 decembrie ei doresc să încheie sesiunea, dar trebuie să reușească să examineze politica fiscală în două lecturi, iar bugetul de stat – în trei lecturi.
Eu consider că dacă ei se vor grăbi, vor comite foarte multe greșeli și vor apărea mari probleme, iar la aceste subiecte va trebui să se revină din nou, chiar din februarie- martie anul viitor”, susține deputatul.