Câte odată aud oamenii scuzându-se pentru că au stagnat în dezvoltarea lor personală sau că nu au făcut anumite lucruri la timpul lor. Văd fapte care ar fi trebuit să răsune instantaneu, dar ecoul lor abia de-l auzi. Morala este următoarea: deschide uşa larg în faţa ta şi închide bine uşa din spate. Lucrurile bune şi frumoase ar trebui mereu să rămână ca o fereastră deschisă spre prezent pe când neajunsurile şi regretele să fie domeniul trecutului.
Zilele acestea am găsit o carte care mi-a resuscitat interiorul sufletului şi mi l-a incarnat într-o lume nouă. Joel OSTEEN „Cum să ai o viaţă mai bună”. La prima vedere mi s-a părut că ar fi vorba de nişte ipoteze pe care cineva a vrut să-şi întemeieze o teză de masterand, dar după câteva file citite m-am reîntors la copertă şi am început să-l citesc chiar de pe chipul înfăţişat. O primă teză ar fi că oamenii din jur n-ar trebui să ne influenţeze potenţialul. Suntem capabili să răspundem pentru toate faptele pe care ni le asumăm. Pentru asta ni s-a dat încrederea şi curajul, calităţi pe care noi de atâtea ori le ignorăm. Renunţăm mult prea uşor la propriile noastre aspiraţii, fără ca să ne întrebăm: de ce oare?
Orice sfârşit este un nou început. Ne temem să schimbăm ceva în viaţă, or nu ştim că viaţa nu se opreşte în loc. Am observat că foarte multă lume încearcă să schimbe ceva prin intermediul banilor. Dacă ai bani poţi să te schimbi dacă nu-i ai – cade cerul peste tine. Nu-i adevărat, schimbarea trebuie să vină din interiorul tău, din felul cum tu gândeşti şi percepi situaţiile de cauză. Am învăţat în ultimul timp că pentru viaţă trebuie să lupţi, iar dezvoltarea ta nu se lasă aşteptată. Dacă vei adopta o atitudine corectă vei vedea că orice sfârşit înseamnă un nou început.
Un alt principiu pe care l-am găsit destul de elocvent pentru mine, sper şi pentru voi, este faptul de a îndrăzni să visezi din nou. Niciodată nu-i târziu să–ţi faci planuri, pentru că într-o bună zi ele se transformă în realitate. Seamănă a poveşti cu zmei. Însă aşa şi se întâmplă. Adesea aud oameni care spun că în ziua de Anul Nou îşi fac planuri pentru anul viitor şi mare le este fericirea când o parte din ele sunt realizate. Trebuie să uiţi de dezamăgiri şi eşecuri şi să laşi uşile din spatele tău să se închidă de tot. Viitorul e mult mai important decât trecutul, iar pentru cel din urmă rezervă-ţi doar bannere pentru păstrarea lui.
O influenţă magnifică în viaţa fiecăruia o are moştenirea genetică. De la facerea lumii avem gene de campioni. Moise a despărţit Marea Roşie, Neemia a reconstruit zidurile Ierusalimului când sorţii păreau să fie potrivnici, Regina Estera şi-a pus viaţa în joc pentru a salva poporul lui Dumnezeu. Nu suntem oricine, suntem nişte oameni aleşi. De aceea nu putem să ne dăm atât de uşor învinşi, doar prin venele noastre curge sânge de învingători. Iar atunci când moştenirea ta biologică îţi aduce zile nefaste nu uita că moştenirea spirituală este cu mult mai puternică decât cea fizică. Efortul pe care îl vei depune va conta mult pentru a trece peste ea.
Şi încă multe alte idei am găsit eu bune în această carte, dar care pică atât de bine la creierul fiecăruia. Am obosit de politică, am obosit de zbuciumări de tabere, de ştiri la televizor şi pe net. Am căutat un pic de linişte, o carte. Am căutat o uşă pe care s-o închid şi s-o deschid pe alta. S-au închis toate. Atunci am găsit o fereastră, un colţ cu un nou început. Dacă aş fi ştiut...