Consiliul Asociației Forța Fermierilor s-a întâlnit, în această dimineață, cu astăzi cu președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară Alexandr Trubca. Pe parcursul zilei agricultorii se vor întâlni cu Președintele Maia Sandu, totodată, ei spun că își doresc să vorbească astăzi și cu premierul Dorin Recean, dar și cu reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei despre eșalonarea creditelor.
„Ne vedem dimineață cu Comisia parlamentară, cu domnul Trubcă, și sperăm poate să vină și domnul Grosu. În a doua jumătate a zilei este preconizată întâlnire cu doamna președintă, dar nu avem până când ora fixă. Dacă o să avem timp mergem și pe la Banca Națională să cerem reeșalonarea creditelor fără a fi ele considerate neperformante. Totul depinde cum o să meargă discuțiile. Dacă ajungem la un numitor comun vom încheia cu protestele, dar dacă nu înseamnă că vor fi prelungite”, anunță fermierii.
Reprezentanții Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară vor discuta săptămâna aceasta cu ministrul Finanțelor, Petru Rotaru despre prelungirea legii privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli, potrivit președintelui comisiei Alexandr Trubca. Deputatul menționează că este vorba de aproximativ 250-300 de milioane de lei de care ar putea beneficia între 1000 și 2600 de agricultori.
„Am discutat astăzi cu fermierii despre posibilitatea prelungirii prevederelor legii cu privire la rambursarea TVA-ului. Săptămâna această o să am o discuție cu ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Trebuie să facem o evaluare a sumei de bani care urmează să fie rambursată. Agricultorii ar putea primi între 250-300 de milioane de lei. Noi nu putem anunța o sumă exactă în prezent pentru că trebuie să vedem mai întâi câți agricultori vor depune cererile”, a declarat Alexandr Trubca.
În paralel ministerul agriculturii anunță despre începerea activității Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023. Comisia este formată dintr-o echipă specializată avându-i în componență pe reprezentanți de la mai multe instituții.
„Comisia efectuează analiza problemelor invocate de către fermieri pentru a identifica legătura cauzală a acestor probleme cu contextul regional și va propune măsuri de soluționare a acestora. Astfel, MAIA este angajat să lucreze transparent și în strânsă colaborare cu toate părțile implicate, pentru a aduce un impact pozitiv și durabil în sectorul de creștere a cerealelor”, se menționează într-un comunicat al MAIA
Fermierii solicită Guvernului să introducă moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, iar Executivul să aloce în următorul an din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat anterior că revendicările fermierilor care prevăd instituirea unui moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditori nu sunt justificate legal.