În discurs, premierul a recunoscut că asemenea moțiuni îi oferă posibilitatea să vină mai des cu argumente în favoarea integrării Moldovei în Europa și a propus Exectivului și Parlamentului să organizeze o dezbatere asupra semnării Acordului de Asociere.
„Mai mult, stimați deputați, sunt gata să particip cu domnul Voronin la dezbateri pe tema viitorului Moldovei, poate chiar la o emisiune la televiziunea publică.
În aceste dezbateri, Domnul Voronin ar avea ocazia să spună unde vrea dânsul să integreze Moldova. Sunt curios să aflu ce alternativă propune pentru viitorul european al Moldovei şi care-i sunt argumentele, altele decît cele speculative și manipulative, pentru că până acum comuniștii au arătat doar lipsa de consecvență și seriozitate.
E suficient doar să reamintesc că PCRM a venit la guvernare în 2001, promiţând aderarea la Uniunea Rusia-Belarus. S-a certat însă cu Federaţia Rusă după jalnicul episod al memorandumului "Kozak" şi au apelat la susținerea Vestului. Vladimir Voronin ne spunea atunci că viitorul Moldovei este doar în UE, după care a comparat Uniunea Europeană cu Germania Nazistă, şi s-a agăţat într-un final de Uniunea Eurasiatică și cine știe ce mai urmează după asta”, a declarat Iurie Leancă.
În discursul său, premierul a explicat că procedura prevăzută de Legea privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova, a fost respectată în deplinătate.
„Pe 9 februarie 2009, Guvernul de atunci, în frunte cu Doamna Greceanîi, a aprobat componenţa delegaţiei de negociatori din partea Republicii Moldova pentru Acordul de Asociere. Setul de acte a fost avizat de instituţiile naţionale abilitate în domeniu, inclusiv de Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană în 04.11.2009.
Urmare acestei proceduri absolut legale, prin Decretul Preşedintelui interimar din 17 noiembrie 2009, au fost iniţiate negocierile asupra proiectului Acordului de Asociere”, a mai spus șeful Guvernului.
Primul-ministru a ținut să precizeze că la toate audierile parlamentare pe marginea acestui subiect, deputaţii comunişti au participat la discuții și că legislaţia ţării noastre nu obligă părţile să facă publice detaliile din procesul de negocieri. „Mai mult, potrivit cutumei internaţionale, procesul de negocieri are, de regulă, un caracter discret, pentru a crea o atmosferă în care părţile să-şi poată prezenta poziţiile şi argumentele, fără a fi supuse presiunilor. Doar în astfel de condiţii se poate cristaliza un text care răspunde intereselor tuturor părţilor participante la negocieri”, a mai menționat Iurie Leancă.
Demnitarul a ținut săi critice pe comuniști, pentru activitatea lor din perioada 2001-2009, când au aprobat mai multe acorduri în limba engleză precum: Acordul între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană cu privire la facilitarea eliberării vizelor din 10 octombrie 2007, Acordul privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală din 10 octombrie 2007, precum şi Protocolul adiţional la Acordul de parteneriat şi cooperare, luând în consideraţie aderarea Bulgariei şi României la Uniunea Europeană în 17 aprilie 2007.
„Este limpede că Acordul de Asociere nu face parte din categoria unor astfel de tratate, așa cum, de alt fel, stimați colegi din opoziție, face parte Memorandumul Kozak, iată vi-l prezint aici, un document negociat într-o atmosferă de secretomanie absolută, apropo parafat doar într-o singură limbă, limba rusă, de Dumneavoastră, Domnule Voronin. Un document care în cazul în care ar fi fost semnat și realizat, ar fi afectat la modul cel mai direct caracterul suveran și unitar al statului Republica Moldova - principii de bază a Constituției Republicii Moldova”, i-a replicat Leancă lui Voronin.
În final, premierul a spus că solicitarea PCRM privind referendumul de examinare a Acordului de Asociere este „bizară și lipsită de sens”. „Doamnelor și Domnilor comunişti - Doamnă Postoico atunci când mergeţi acasă la Donduşeni, Domnule Zagorodnîi - când mergeţi la Floreşti, Doamna Ivanov, atunci când vă duceţi acasă în raionul Ocniţa, ...ziceam să sunt convins că atunci când călătoriţi prin centrul şi nordul ţării nu vă displace confortul unui drum european”, s-a adresat primul-ministru.