Directorul programului de drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, vine cu o adresare față de procurori, dar și față de cetățeni în privința modului în care au fost interceptate convorbirile telefonice între Ilan Shor și Vlad Filat, publicate de către liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi.
Directorul de programe susține că acest lucru este jenant pentru procurori, deoarece un alt cetățean practic le-a dat peste nas în privința modului de urmărire penală. „Deci, dvs munciți la construcția dosarului de cu zori, iar altul vine și-i dă forma voită de el. Mă întreb și vă întreb, dacă convorbirile erau probe la dosar, cum au ajuns de la dvs la el, și ce mai puteți face cu ele acum.
Vă propunem în continuare să citiți întregul mesaj al lui Victor Munteanu:
Vă rog să înțelegeți, în timp ce Dvs vreți să fiți serioși, ăsta își bate joc de Dvs și de probele pe care le mai aveți. Dacă n-ați avut astfel de probe, atunci se întreabă, cum Usatîi, un singur om, un biet primar, a putut intra în posesia lor, iar Dvs, cu toată experiența, instrumentele de filare și profesionalismul afișat ostentativ la conferința de presă - n-ați putut? Eu sincer, am impresia că cineva, din intenția de a lansa tot felul de fumigene și focuri de artificii în cazul Filat, își bate joc de munca Dvs și vă pune în lumina puțin favorabilă a unor începători. Nouă ne convine să fim spectatori, Dvs -nu! Dacă mai aveți conversații telefonice din acestea, poate le faceți publice înaintea lui Usatîi, dacă tot vă bagă-n competiții mediatice.
Vă credem că vă este extrem de greu să munciți pe un dosar, în care permanent se întâmplă ceva ce nu puteți controla și care vă plasează în rândul nostru, al spectatorilor. Se creează impresia că în paralel, undeva, se desfășoară o altă urmărire penală decât cea condusă de dvs, nu mai puțin eficientă. Ar trebui să vă îngrijoreze foarte tare.
Suntem foarte conștienți de posibilitățile limitate pe care le aveți, de complexitatea fără precedent, de învinuirile de angajament politic și multe altele care planează asupra Dvs. Aproape vă compătimesc, pentru că presiunea asupra dvs e imensă acum, iar spațiu de manevră - puțin. Veți face multe greșeli, iar dacă vinovăția lui Filat va fi dovedită într-un proces echitabil, greșelile mici și anumite stângăcii vi se vor ierta.
Nu avem însă nici un motiv să vă iertăm tăcerea la următoarele 3 intrebări, pe care trebuie să vi le adreseze fiecare jurnalist, fiecare cetățean în fiecare zi și în legătură cu care trebuie să fiți supuși celei mai severe monitorizări, până nu ne lămuriți, și anume:
Ce a întreprins Procuratura exact pentru a atrage la răspundere indivizii, care inspectau neautorizat mașinile cetățenilor și ale autorităților la data de 15 octombrie în zona Parlamentului? Totul este filmat, documentat, chiar de către poliție, media, în prezența a sute de martori?! Nu aveți niciun drept moral să nu răspundeți la această întrebare acum! Este un precedent foarte periculos. Îndemn toți jurnaliștii să v-o adreseze în fiecare zi. Nu sunt necesare conferințe de presă de tipul celei organizate de CNA. Apropos, întrebarea nu se referă la CNA sau procuroriii anticorupție, ci la procurorii de sector, după competența teritorială.
Ce ați întreprins exact pentru a atrage la răspundere persoanele, care îndemnau public polițiștii să-l caute și să-l rețină pe Filat contra unui Mercedes nou? Nici la această întrebare nu aveți voie să nu răspundeți.
Ce ați întreprins, procurorii sau MAI, pentru a atrage la răspundere disciplinară, contravențională sau penală polițiștii care au asistat pasiv la inspectarea automobilelor de către persoane neautorizate. Probabil întelegeți că nu e nicio diferență dintre pătrunderea neautorizată în domiciliul cuiva, sau în mașina acestuia! Sincer, pe oamenii de rând îi doare mai tare capul de securitatea caselor lor, a mașinilor lor, de cum îi protejați împotriva tâlharilor, decât cum îi merge lui Filat și cum e păzit Shor.
Dacă ne veți spune că nimeni n-a depus nicio plângere în acest sens, ne veți dezamăgi mult și nu veți reduce din suspiciunile ce planează asupra instituțiilor pe care le reprezentați. Dacă s-a pătruns neautorizat în mașini ale statului, iar reprezentanții statului, cei care le foloseau, n-au reacționat, pot fi bănuiți de complicitate. Sau nici în aceste cazuri făptuitorii nu răspund, după cum nu răspunde Shor. De, s-a autodenunțat, săracul om!
Last but not least: n-are rost să te apuci să răspunzi la întrebări sofisticate, într-o manieră Hollywood-iană, dacă nu poți răspunde clar și sincer la cele simple, în limbaj simplu. Aceste trei întrebări sunt foarte simple și eu refuz să mai cred un singur cuvânt pe care-l spuneți la conferințe de presă, dacă nu răspundeți la ele clar, scurt, pe înțelesul fiecărui contribuabil la miliardul furat!
P.S. Dacă procurorii vor organiza o conferință de presă la această temă, îi rugăm insistent să nu folosească expresii precum: „vă mai spun odată...” sau „repet pentru cei care n-au înțeles”, „fiți atenți când vorbesc, pentru că am mai răspuns”, etc. Când răspunzi și nu te înțelege nimeni, e problema ta, nu a celui ce întreabă. Sau, pur și simplu n-ai ce spune.