După întreruperea energiei electrice de ieri mai mulți oameni se plâng că le-au ”ars” cazanele. Din cauza panei de curent și a modului în care a fost întreruptă electricitatea, mai multor oameni li s-au defectat cazanele.
Reparația acestora este una costisitoare și costă circa 5000 de lei, în funcție de cât de grav a fost afectat sistemul.
Specialiștii recomandă instalarea unui stabilizator de tensiune, care începe de la circa 800 de lei.
Amintim că miercuri, 23 noiembrie 2022, Rusia a lăsat Republica Moldova în beznă. Timp de mai multe ore, aproape întreaga ţară a rămas fără curent electric, după ce militarii lui Putin au lansat zeci de rachete asupra Ucrainei. Au fost lovite zone rezidenţiale din mai multe oraşe, inclusiv din capitală, unde cel puţin trei oameni au fost ucişi. Parlamentul European a votat și o rezoluţie prin care desemnează Rusia drept stat sponsor al terorismului.
Blackout-ul a avut loc în jurul orei 14, când luminile au început să se stingă rând pe rând în toată ţară. Au urmat momente de panică: în Chişinău, zeci de oameni au rămas blocaţi în lifturi, troleibuzele s-au oprit pe traseu, semafoarele nu au mai funcţionat şi s-au format cozi uriaşe de maşini.
Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova: ”A fost afectat inclusiv sistemul electric al Ucrainei din Odesa, care este interconectat cu Republica Moldova şi avem deja deconectări de energie electrică inclusiv în capitală, în Chişinău. A căzut frecvenţa sistemului de transport al energiei electrice şi peste 50 la sută din teritoriul ţării este deconectat de la energia electrică”.
Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: Războiul este aproape. Am înţeles că şi regiunea Viniţa a fost bombardată, foarte aproape de hotarele noastre. S-a întâmplat acelaşi lucru ca şi cu câteva zile în urmă. Am lucrat să aducem generatoare acolo unde este posibil.
Republica Moldova şi Ucraina au sistemele energetice interconectate
Până de curând, Republica Moldova era alimentată cu energie electrică produsă în regiunea separatistă Transnistria, dar şi din Ucraina. Kievul însă a oprit exportul de curent, din cauza infrastructurii distruse de bombele rusești, iar separatiştii ne dau curent cu porţia. Acum, Moldova se bazează în proporţie de 90 la sută pe importul de energie electrică din România. Energie care este transportată prin linia Isaccea-Vulcăneşti, cea care s-a deconectat azi în mod automat.
După bombardamentul ruşilor, în beznă au rămas şi numeroase localităţi din Ucraina. Mai multe rachete au căzut peste o zonă rezidenţială din Kiev. În imaginile filmate de martori se văd mai multe etaje ale unui bloc în flăcări şi oameni care primesc primul ajutor pe stradă.