Din această săptămână intră în vigoare recomandările UE de a reduce cu 15 la sută consumul de gaz.

„Reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii viitoare şi va intra în vigoare la o zi după publicare”, a precizat preşedinţia Consiliului UE pe contul său de Twitter.

Recomandarea a fost convenită la reuniunea extraordinară a miniştrilor energiei din UE pe 26 iulie. O singură ţară, Ungaria, s-a opus atunci acestei măsuri considerate „nejustificată, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare”, dar unanimitatea nu era necesară şi guvernul ungar nu a putut împiedica adoptarea sa.

În cazul textului adoptat vineri a votat împotrivă şi Polonia, împreună cu Ungaria.

Acordul prevede ca fiecare ţară să facă „tot posibilul” pentru a reduce, între august 2022 şi martie 2023, consumul său de gaz cu cel puţin 15% în raport cu media ultimilor cinci ani în aceeaşi perioadă.

Recomandarea este rezultatul deciziei Rusiei de a sista sau reduce drastic livrările de gaze spre mai bine de jumătate din țările UE, reacție la sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei din Ucraina. Până anul trecut, Rusia acoperea circa 40% din importurile de gaz ale UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE