Discuţiile au demarat deja la finele anului trecut, declanşate fiind de creştin-socialii bavarezi (CSU), care s-au văzut recent confruntaţi cu critici dure din partea partenerului de coaliţie SPD. Şeful diplomaţieie germane, Frank-Walter Steinmeier, de pildă, a avertizat că a pune sub semnul întrebării libera circulaţie a forţei de muncă în cadrul UE "dăunează Europei şi dăunează Germaniei". După ce social-democraţilor li s-au alăturat şi voci din CDU, şefa cabinetului de la Berlin a luat o decizie menită a calma spiritele.
Potrivit adjunctului purtătorului de cuvânt al guvernului, Georg Streiter, cancelara Angela Merkel l-a sunat pe şeful SPD, Sigmar Gabriel şi, de comun acord, au decis ca la şedinţa cabinetului de miercuri, să fie alcătuită o comisie la nivel de secretari de stat, care să analizeze chestiunea şi să caute soluţii. Mai precis să constate dacă e oportun şi, într-un atare caz, care ar putea fi măsurile pe care organele de resort le-ar putea adopta pentru a preîntâmpina abuzarea sistemelor sociale germane de către migranţii români şi bulgari, scrie capital.ro.
Streiter a amintit, în context, de o înţelegere stipulată în tratatul de coaliţie semnat de partidele politice aflate la guvernare în Germania - CDU/ CSU şi SPD. Astfel la pagina 108 se specifică faptul că formaţiunile menţionate vor încerca să reducă "atractivitatea sistemelor sociale" pentru imigranţi.
Georg Streiter a adăugat însă cât se poate de limpede că nimeni din cadrul coaliţiei conservator-laburiste de la Berlin nu se va atinge de acest drept de bază european care garantează libera circulaţie a forţei de muncă pe teritoriul UE. Lucru valabil şi pentru controversatele propuneri formulate de CSU, sub sloganul "Cine înşeală, zboară".
Aşadar mesajul cancelarei a fost cât se poate de limpede. Nimeni nu intenţionează să încalce dreptul de care dispune fiecare cetăţean al UE de a-şi căuta de lucru oriunde doreşte în spaţiul comunitar, pe de o parte. Pe de alta, se va vedea în ce măsură se poate evita ca noii veniţi să profite de pe urma statului social german. Două chestiuni diferite şi care nu pot fi nicicum amestecate, după cum s-a făcut tot mai des auzit în ultima vreme.
Aşa şi din partea Asociaţiei oraşelor şi comunelor germane, care consideră avertismentele lansate cu tărie în ultima vreme drept exagerate. Cine vine în Germania doar pentru a-şi găsi de lucru, în fond nici nu are dreptul la ajutor social sau de şomaj. Pe de altă parte reprezentanţa oraşelor germane se plânge, deja de multă, vreme de povara pe care numeroşi migranţi români şi bulgari o reprezintă pentru bugetele locale şi solicită sprijin din partea statului german şi UE.
Dintre cei aprox. 300.000 de români şi bulgari care trăiesc în Germnai, cei mai mulţi sunt bine integraţi, arată directorul Asociaţiei oraşelor şi comunelor germane, Gerd Landsberg, dar există şi migranţi mânaţi de sărăcie, care s-au concentrat în anumtie oraşe de pe teritorul Republicii Federale. Sunt oraşe care au investit deja până la zece milioane de euro pentru asigurarea spaţiilor de locuit şi a altor ajutoare pentru cei nevoiaşi, adaugă Landsberg. De aceea oraşele în cauză au nevoei de sprijin.