Deputatul comunist Grigore Petrenco iar s-a plâns europenilor, a declarat marţi, 4 mai, Ana Guţu, şefa delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). 
Deşi nu face parte din delegaţie, deputatul communist Grigore Petrenco a participat la şedinţa Comitetului de monitorizare în care a insistat să expună viziunea fracţiunii din care face parte pe marginea modificării art.78 di Constituţie, cu referire la alegerea şefului statului. Cheltuielile de drum ale deputatului communist au fost suportate şi de această dată de grupul politic “Stânga Europeană Unită”.
“Petrenco a prezentat viziunea PCRM asupra situaţiei politice în R. Moldova s-a mai plâns aşa cum este în firea opoziţiei, dar este discursul lor împotriva discursului nostru şi ei îşi asumă responsabilitatea acestui discurs, care poate prejudicial imaginea ţării noastre. Nu suntem deloc mândri când suntem puşi alături de ţări precum Albania Bosnia, Belarus care au o criză constituţională profundă”, a declarat Ana Guţu.
“Consider că actuala guvernare a luat o decizie contrară recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi eu am vrut să atrag atenţia asupra acestui fapt”, a precizat Petrenco.
În altă ordine de idei, comisia de monitorizare a APCE a recomandat R. Moldova să soluţioneze problema componenţei delegaţiei sale. Deputaţii din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană susţin că nu pot rezolva problema atâta timp cât fracţiunea comunistă refuză să participle la şedinţele în plen.
De cealaltă parte, deputaţii comunişti susţin că AIE “oricum deţine majoritatea necesară pentru a vota această decizie”, susţine Grigore Petrenco.
“Noi vom participa la şedinţele Parlamentului atunci când va fi anunţată dizolvarea Legislativului şi alegerile anticipate”, a mai spus deputatul comunist.
În prezent, din delegaţie fac parte doar trei deputaţi – din partea PL (Ana Guţu), PLDM (Valeriu Ghileţchi) şi PD (Stela Jantuan). Partidul Comuniştilor din opoziţie a refuzat să facă parte din componenţa delegaţiei pe motiv că deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană de la guvernare refuză să-l includă în componenţa delegaţiei pe liderul PCRM, ex-preşedintele Vladimir Voronin.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE