Deși recunoaște că reducerea TVA pentru întreprinderile din sectorul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele) este o măsură eficientă și că a susținut-o, deputatul PAS, Dumitru Alaiba pledează acum pentru majorarea acestei taxe de la 10% la 20%, considerând că deficitul bugetar trebuie acoperit din contul agenților economici din acest domeniu.
„Ca să ieșim din această groapă va trebui fiecare să ne aducem mica noastră contribuție. Inclusiv să facem unele sacrificii și cedări”; a declarat deputatul PAS.
Pe de altă parte, agenții economici se declară revoltați de această inițitaivă, care taie din mica dorință care mai era a unor persoane de a investi în R. Moldova. „De ce nu au fost prezentate informații clare, nu s-a făcut o analiză pentru a vedea câți angajați sunt în acest sector și care vor fi afectați, care sunt defalcările la bugetul de stat, care este practica în alte țări cu economie funcțională. De exemplu, în România, țară UE, TVA pentru sectorul HORECA este de 5%, iar la noi - 20%. Or așa trebuie de sufocat businessul autohton, iar cu FMI se negociază și se propun modificări fiscale raționale, nu absurde”; a declarat un agent economic din domeniul HORECA.
„Guvernul de noapte s-a schimbat cu Guvernul „IUTE CREDIT”. Am senzația că prioritățile acestui Guvern sunt strict bazate pe ideea de a împrumuta cât mai mulți bani, cât mai repede și în condiții cât mai pipărate”, a scris pe o rețea de socializare proprietarul unei rețele de restaurante, Dumitru Cebotarescu.
Potrivit acestuia, decizia de a majora cota TVA va determina majorarea prețurilor pentru consumatorul final, micșorarea salariului și a numărului de personal și chiar falimentarea unor localuri.
Cebotarescu susține că nici pentru economie efectele nu vor fi cele scontate: „Cu o probabilitate foarte mare, alimentația publică se va întoarce în zona neagră a economiei. Pentru a evita falimentarea și a rămâne funcțională, alimentația publică va lucra „pe sub masă”.
Și președintele Asociației restaurantelor, Aneta Zasavițchi a criticat decizia Guvernului. „În opinia noastră, decizia de majorare a TVA-ului va aduce efecte negative activității economice, luate în ansamblu cu majorările promise la electricitate și gaz. Aceste măsuri vor avea efect și mai negativ atât asupra consumatorului de rând, cât și a angajaților din acest sector. Nu ni se pare corectă luarea unei astfel de decizii pripite fără un dialog cu mediul de afaceri din HORECA”, a scris Aneta Zasavițchi pe Facebook.