Deputaţii din fracţiunea parlamentară a PLDM s-au adresat din nou Curţii Constituţionale cu o sesizare, anunță Politik.md. De această dată, liberal-democrații vor să afle dacă este necesar avizul repetat al Curții după ce va fi aprobată legea, care vine să modifice Constituția privind alegerea președintelui prin vot direct.
Iată ce întreabă liberal-democrații:
- este necesară şi/sau obligatorie avizarea repetată de către Curtea Constituţională a amendamentelor deputaţilor acceptate de Parlament în lectura a doua la un proiect de lege privind revizuirea Constituţiei, ulterior prezentării în Parlament a proiectului însoţit de avizul Curţii Constituţionale?
- este încălcată procedura de adoptare a unui proiect de lege constituţională ce a fost amendat substanţial şi conceptual de către deputaţi în lectura a doua fără avizarea repetată de către Curtea Constituţională?
- în cazul în care Curtea Constituţională avizează repetat un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, amendat substanţial în cadrul celei de-a doua lecturi în Parlament, acest proiect urmează să parcurgă toate procedurile expuse la art. 143 alin.(1) din Constituţie?
La fel, autorii sesizării solicită Înaltei Curţi să exercite controlul de constituţionalitate şi declararea neconstituţionalităţii modificărilor operate în anul 2000 asupra art.78 din Constituţie, prin care a fost modificată procedura de alegere a preşedintelui. La o distanță de 15 ani, din anul 2000 când a fost adoptată legea, liberal-democrații consideră că s-au admis încălcări la votarea legii de modificarea a Constituției privind procedura de alegere a președintelui republicii. Au fost incluse trei amendamente care nu fuseseră avizate de Curtea Constituțională: schimbarea vârstei candidatului de la 35 la 40 de ani; schimbarea numărului de voturi de la 51 - la 61; introducerea clauzei de dizolvare a Parlamentului.
În opinia autorilor, recunoaşterea neconstituţionalităţii normelor contestate din Legea nr. 1115 din 05 iulie 2000 nu afectează mandatul actualului Parlament şi nici a actualului Preşedinte. Implicaţiile ţin doar de viitor. Cele aproximativ 4 luni care au rămas până la expirarea mandatului Preşedintelui sunt suficiente pentru organizarea alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct şi universal.
Asta după ce anterior, o sesizare la Curtea Constituțională a fost remisă autorilor pentru că era admise mai multe greșeli și conțineau sintagme calificate de Curte drept „non-sens”. Ulterior, s-a depistat că ssizarea PLDM și PSRM era o plagiere a celei depuse de către reprezentanții platformei „DA”.