Majoritatea deputaţilor din primul parlament (1990-1994) s-au întrunit luni, 26 aprilie, într-o şedinţă festivă pentru a semna pentru a doua oară textul Declaraţiei de Independenţă, adoptată la 27 august 1991.
Şedinţa a început cu un film documentar despre activitatea primului Parlament, după care deputaţii au ţinut un minut de reculegere pentru colegii lor din primul legislativ, care nu mai sunt în viaţă.
Şedinţa este condusă de Mihai Ghimpu, preşedintele actualului parlament şi vicepreşedinţii legislativului.
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au ţinut discursui de la tribuna centrală despre rolul primului parlament şi necesitatea semnării Declaraţiei.
”Importanţa primului parlament capătă relevanţa unui prim exerciţiu democratic. Până atunci Republica Moldova nu dispunea nici de experienţă parlamentară nici de clasă politică pregătită corespunzător”, a declarat Mihai Ghimpu.
La rândul său, premierul Vlad Filat, liderul PLDM a menţionat că ”deputaţii din primul parlament au dat dovadă de curaj şi patriotism , dar societatea şi clasa politică nu a ştiut cum să continue şi să dezvolte idealurile”.
„Dacă Declaraţia de Independenţă poate fi calificată drept certificatul de naştere, Restabilirea acesteia este certificatul de renaştere”, a menţionat la rândul său, liderul AMN, prim-vicepreşedintele parlamentului, Serafim Urecheanu.
În opinia lui Marian Lupu, liderul PDM, una din conotaţiile Declaraţiei de Independenţă este că ”reprezintă o punte de legătură dintre trecut şi prezent, prezent şi viitor, fiind o legătură dintre generaţii”.
Ulterior, liderii fracţiunilor parlamentare, cu excepţia celei comuniste, care lipsește, au susţinut declaraţii.