Un proiect de lege propus de PCRM a fost aprobat, astăzi, 16 noiembrie, în cadrul ședinței plenare a Legislativului, de către deputații Alianței, anunță Politik.md. Cu această ocazie, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități, Victor Popa a venit cu felicitări către opoziție.
„Vreau să menționez, că autorii au demonstrat, că opoziția poate să lucreze constructiv în edificarea conclucrării Parlamentului”, a subliniat Victor Popa.
Proiectul de lege se referă la modificarea și completarea Legii cu privire la Curtea Constituțională (CC) și Codului jurisdicției constituționale. Magistrații de la CC vor fi obligați să examineze sesizările în termen de 4 luni și nu 6 luni, cum se practică în prezent. 
Potrivit autorului proiectului, Sergiu Sîrbu, această propunere vine să faciliteze examinarea sesizărilor la CC, pentru că „tărăgănarea acestui proces produce diverse efecte negative și consecințe ireversibile”.
De asemenea, autorul susțineă că judecătorii Curții vor putea fi recuzați dacă s-au expus în public față de problema abordată. „Ar fi logic ca judecătorul să poată fi recuzat nu doar dacă a participat la elaborarea actului contestat sau s-a expus asupra lui, dar și în cazul când s-a expus asupra problemei abordate în general”, a mai spus Sârbu.
Avizul Comisiei Juridice a fost unul pozitiv, iar inițiativa PCRM a fost susținută, în lectura I, cu majoritatea voturilor deputaților.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE