După 16 ani în care șeful statului era ales de către parlamentari, în acest an în R. Moldova vor avea loc schimbări majore. Și asta după ce a fost luată o decizie de către Curtea Constituțională, potrivit căreia președintele țării urmează să fie ales de către cetățeni.
Decizia i-a luat prin surprindere pe mulți dintre deputați și lideri politici, precum și pe cei din societatea civilă. Pe rețelele de socializare, internauții au salutat această Hotărâre a Curții Constituționale, ba chiar au venit și cu scenarii pentru viitoarele alegeri. Părerile sunt împărțite, pentru că unii consideră că la șefia statului ar putea ajunge o persoană pro-rusă, pe când alții susțin că aceasta ar putea fi una pro-europeană. De asemenea, unele păreri susțin că în fruntea țării ar trebui promovată o femeie.
Liderii fracțiunilor parlamentare au reacționat diferit la această noutate. Cei mai fericiți au fost cei din opoziție, care optează pentru acest deziderat de mai mulți ani. Printre aceștia este și liderul socialiștilor, Igor Dodon, care a salutat decizia de astăzi a Curții și a supranumit-o „decizie istorică”. De aceeași părere este și liderul fracțiunii PLDM din Parlament, Tudor Deliu, care a jubilat după ce colegii săi au venit cu sesizarea în cauză la Curtea Constituțională.
Ceva mai rezervați au fost liberalii. Deputatul PL, Ștefan Vlas, consideră că în prezent societatea este mult prea divizată din punct de vedere politic și că această decizie nu trebuia luată atât de rapid, ci trebuia analizată preventiv.
Important este că această decizie e cu adevărat istorică, pentru că va pune capăt disensiunilor politice între fracțiunile parlamentare, privind alegerea unui candidat la funcția de președinte al țării. Asta pentru că am avut trista experiență când țara noastră nu a avut un președinte din cauza neînțelegerilor dintre partidele din fosta Alianță pentru Integrare Europeană.
Actualul președinte, Nicolae Timofti, a fost ales la 16 martie 2012, de către partidele din fosta AIE plus un grup de deputați, care părăsiseră fracțiunea PCRM, dar și deputatul neafiliat pe atunci, Mihai Godea, care a plecat din fracțiunea PLDM. În acest an, la 16 martie, actualului șef al statului îi expiră mandatul. Alegerile prezidențiale, cel mai probabil, vor avea loc în luna mai.