Completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), format din Stela Procopciuc, președintă, Oxana Parfeni și Ion Malanciuc, s-au pronunțat vineri, 28 iunie curent, în cauza Partidul „Șansă” vs Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Judecătorii au respins recursul Partidului „Șansă” în legătură cu excluderea candidaților săi din cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023, ceea ce înseamnă că excluderea candidaților Partidului „Șansă” din alegerile locale a fost legală. Decizia este definitivă și irevocabilă.

În aceeași cauză, completul de judecători a menținut încheierea Curții de Apel din 1 februarie 2024 prin care a fost respinsă cererea formațiunii politice privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 205 alin. (1) și (2) din Codul administrativ, care se referă atragerea în proces a Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Amintim că, pe 3 noiembrie 2023, CSE a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților Partidului „Șansă”, adică cu două zile înaintea scrutinului electoral. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de SIS privind atacurile asupra Republicii Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din țara noastră. Reprezentanții formațiunii politice au atacat în instanțele la nivel național și au pierdut.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE