Circa 900 de primari și președinți de raioane au participat, astăzi, la festivitatea dedicată Zilei autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală. Primarii nu au ratat posibilitatea de a vorbi în fața premierului Natalia Gavrilița despre problemele cu care se confruntă APL-urile.
Administrațiile locale întâmpină dificultăți legat de lipsa unei autonomii financiar-patrimoniale, dependenței de voința politicienilor din Chișinău la formarea bugetului și altor aspecte care au dus la degradarea localităților rurale.
Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primarul de Selemet, Tatiana Badan a vorbit despre mai multe probleme care afectează funcționalitatea APL-urilor. Ea s-a referit la discuțiile care au loc în societate privind reforma administrației publice de nivelul 2 care bulversează relația între Guvern și APL-uri, de asemenea problema salarizării proaste a funcționarilor locali, povara pe care trebuie s-o suporte primăriile pentru majorările de salariu pe care Guvernul le-a anunțat și nu în ultimul rând partajarea cu puterea centrală a unor impozite care ar trebui să fie percepute de către administrațiile locale.
„Am vrea o claritate legat de reforma administrației publice locale, această nehotărâre a Guvernului bulversează primarii. Am vorbit și despre acest concept de municipalizare pe care CALM îl susține în totalitate ca o soluție fezabilă în vederea eficientizării APL-urilor. Accentuăm și problema salarizării proaste în primării, imposibilitatea de a construi în teritoriu o echipă de profesioniști și constrângerile pe care le avem aici. Un alt aspect problematic este incertitudinea care există legat de utilizarea banilor, iar din acest considerent există o problemă că multe primării utilizează banii destinați pentru drumuri la plata salariilor. De asemenea aș vrea să mă refer și la problema autonomiei financiare când o parte din baza impozabilă să rămână în teritoriu, inclusiv impozitul pe venit pentru persoanele juridice”, a menționat Tatiana Badan.
În discursul de inaugurare a evenimentului, Natalia Gavrilița a menționat că progresul semnificativ în procesul de integrare europeană se datorează, inclusiv implicării autorităților publice locale.
„Atât Guvernul, cât și administrația publică locală au același scop – sa îmbunătățească viața oamenilor. Guvernul a reușit să soluționeze mai multe probleme care au fost date la o parte ani la rând. În același timp, am lansat programe care ne aduc dezvoltare în fiecare sat sau oraș. Prin programul Satul European, am oferit fonduri pentru proiecte de infrastructură locală așteptate de oameni ani în șir - reparația școlilor, sisteme noi de iluminat sau obiecte sportive și spații de agrement, care să facă viața mai atractivă în comunitățile rurale”, a declarat prim-ministrul.
Ea a vorbit și despre reanimarea Comisiei Paritare pentru Descentralizare, după o pauză de 6 ani, eliminarea plafonării taxelor locale. Totodată, premierul a dat de înțeles că Guvernul este gata să discute cu administrațiile locale și aspectele legat de competențele la nivel local.