Șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, și directorul adjunct al CNA, Alexandr Pânzari, au venit cu detalii despre documentarea unei noi forme de spălare a banilor, realizată de exponenții unei grupări criminale pentru finanțarea partidelor politice.

Potrivit oamenilor legii, noua formă de finanțare a partidelor politice constă în excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale.

„Investigăm infracțiuni care implică finanțarea ilegală a partidelor politice, corupția clasică și cea politică. Aceste infracțiuni afectează procesul democratic de a participa în alegeri legale... Am pornit investigații de mai multe luni pe mai multe dosare. Lucrăm împreună cu CNA și Poliția… Interceptăm telefoane, urmărim persoane..., pentru a înțelege mult mai bine cum funcționează aceste grupuri criminale și care sunt metodele lor de a introduce bani în partidele politice”, a spus șeful PA.

„Ieri, au fost efectuate percheziții în mai multe localități din țară, unde au fost documentate și prelevate probe pentru finanțarea partidelor politice… Acțiunile sunt în derulare”, a declarat directorul adjunct al CNA, Alexandr Pânzari.

„De ceva timp, în atenția organelor de drept a apărut o nouă metodă de finanțare și transmitere a banilor către unii exponenți ai unor grupări criminale. Astfel, la începutul lunii trecute, trei persoane au încercat să introducă ilegal în RM carduri bancare PYYPL (aproape 2000 de carduri). Cardurile era predestinate pentru a fi repartizate persoanelor-cheie ale unui partid politic care era angajat pentru scrutinul electoral și care avea finanțare din exterior. Toți figuranții care au fost în atenția organelor de drept erau asigurați cu astfel de carduri bancare, cu telefon și tabletă, unde era instalată aplicația care servea ca modalitate de operare a acestor transferuri bănești și de deservire ulterioară. Responsabil de instalarea și gestionarea mecanismului de aplicație telefonică cu carduri bancare era un cetățean moldovean, care participa la toate ședințele restrânse cu membrii partidului respectiv... Ieri, au fost efectuate 70 de percheziții, la toți figuranții au fost ridicate cardurile, telefoanele și tabletele restective. Au fost ridicate înscrisuri care demonstrează implicarea unor persoane... Au fost ridicate liste cu numele candidaților în următorul scrutin electoral, bani, dar și o armă deținută ilegală de unul dintre figuranți. Acțiunile de documentare continuă în cadrul cauzei penale pornită pentru „finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari”, a precizat șefil IGP, Viorel Cernăuțeanu.

El recomandă cetățenilor care au beneficiat de astfel de carduri să se prezinte la instituțiile de drept pentru a le restitui. Oficialii au menționat că ieri nu a fost reținută nicio persoană. Figuranții sunt cercetați în stare de libertate.

Amintim că, pe 3 septembrie curent, peste 1900 de carduri bancare PYYPL nedeclarate au fost găsite în bagajele a trei persoane care veneau din Turcia. Incidentul a avut la Aeroportul Chișinău, notează jurnal.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE