Începând cu 1 iulie curent, frontiera de stat a Republicii Moldova va fi supravegheată şi controlată de către Poliţia de Frontieră și nu de Serviciul Grăniceri cum era obișnuit, acest nou serviciu trecând în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Instituirea noului organ face parte din concepţia de reformare a Ministerului Afacerilor Interne, elaborată pentru ajustarea legislaţiei naţionale la cea europeană.
Poliţia de Frontieră va exercita atribuţiile şi va implementa politica statului în domeniul managementului integrat al frontierei de stat. Pe lângă atribuţiile transmise structurii noi formate prin Legea cu privire la Poliţia de Frontieră, adoptată în lectură finală de Parlamentul Republicii Moldova la data de 29 decembrie 2011 şi prin alte acte normative promovate în conformitate cu prevederile Programului naţional de implementare a Planului de Acţiuni RM–UE în domeniul liberalizării regimului de vize, sunt incluse competenţe în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere, urmăririi penale, examinării contravenţiilor, expertizei juridice a actelor de călătorie, activităţii operative de investigaţii.
Stabilirea acestor competenţe are drept scop combaterea fenomenelor criminalităţii transfrontaliere şi evidenţa lor de către o autoritate, concomitent permiţând instituţiei de frontieră să-şi consolideze capacităţile de combatere a fenomenelor infracţionale transfrontaliere şi internaţionale.
Transformarea Serviciului Grăniceri în Poliţia de Frontieră, se înscrie în îndeplinirea Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize.