Dupa ce Serviciul Sanitar al Federației Ruse a anunțat că interzice importul de vinuri din R. Moldova, au urmat o serie de declaraţii de susţinere a pozitiei R.Moldova din partea mai multor oficiali europeni.
Au urmat şi reacţii interne, însa ceea ce a deranjat foarte mult e pozitia partidelor de stinga şi în special a PCRM, care au susţinut embargoul. Decalratia lui Vladimir Voronin, liderul PCRM, care a declarat că: „decizia de a aplica selectiv restricţiile este una corectă” e şocantă. Şi asta o face Voronin, cel care în 2006 a generat un conflict cu Rusia, dupa care a urmat sistarea importurlor de vinuri, şi Moldova a pierdut o piaţa de circa 400 milioane de dolari.
Vasile Bumacov, Minstrul Agriculturii a declarat foarte tranşant că : ‘Unii politicieni moldoveni se deplasează personal la Moscova ca să convingă autorităţile ruse să impună Moldovei diferite embargouri şi să preseze ţara. Interesul acestora este de a strica imagina guvernării şi să influenţeze rezultatele la următoarele alegeri’.
Din pacate fortele de stînga proruse au sustinut embargoul dictat de Oniscenko contra vinurilor moldoveneşti.
Astfel PCRM este partaşa la distrugerea economiei moldovene prin sustnerea unui embargou nelegitim.
Aceşti politicieni dn PCRM vor avea obligaţia să explice vinificatorilor şi fermierilor noştri, inclusiv cetaţenilor la viitoarele alegeri parlamentare de ce au sustinut boicotul politic si nefundamentat al rospotrebnadzorului împotriva vinurlor şi produselor moldoveneşti.
Nu e cazul sa aruncam întreaga vina pe funcţionarii moldoveni, este mai degraba vorba de incapabilitatea lderilor rusi de a da o apreciere obiectivă raporturilor cu Moldova, si de a recunoaste dreptul suveran al tarii noastre la vectorul european de dezvoltare.
Dupa declaratia Ambasadorului UE la Chişinau, că laboratoarele europene nu au depistat substante interzise în vinurle moldovene, ar trebui ca Rusia sa anuleze interdicţia introdusă pentru exporturile producţiei alcoolice.
Sunt convins ca vom rezista, căci ne va sustine UE, astfel europarlamentarii au facut un apel la autorităţile ruse cerindu-le să se abţină de la exercitarea unor presiuni, precum sancţiunile comerciale recente impuse Moldovei şi Ucrainei, în intenţia de a le descuraja să semneze sau parafeze Acordurile de Asociere la summitul de la Vilnius.