Răspunsul la întrebarea din titlu este dat de sursele deschise de informații, așa numitele OSINT. Agențiile de presă americane spun că o lege adoptată de Congresul Statelor Unite în anul 2022 indică România ca fiind centrul operațional al noii Strategii a SUA la Marea Neagră.

Principala concluzie a Dialogului Strategic dintre România și Statele Unite care a avut loc marți, 14 martie, a evidențiat “importanța unității transatlantice în prevenirea oricărei viitoare agresiuni și permiterea atingerii întregului potențial al Mării Negre ca o conexiune strategică între Europa și Asia Centrală”. În declarația comună româno-americană se arată că „delegațiile română și americană au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova”.

Miercuri,15 martie, la Chișinău a avut loc cel de al doilea dialog strategic dintre Statele Unite și Republica Moldova, primul a avut loc în aprilie 2022, la Washington, între secretarul de stat Antony Blinken și ministrul moldovean de Externe Nicu Popescu.

Ministerul moldovean de externe nu a publicat textul declarației comune moldo-americane. Tot din surse deschise putem face o concluzie a vizitei oficialului american la Chișinău.

Aflu, din știrile agențiilor moldovene de presă că, în contextul celui de al doilea Dialog Strategic moldo-american Republica Moldova și Statele Unite au semnat, marți, 14 martie, Conceptul bilateral al Dezvoltării Capacităților Instituționale de Apărare.

Inițiativa de Dezvoltare a Capacităților de Apărare a Republicii Moldova se referă obiectivele de modernizare a capacităților de apărare națională prin reformele care sunt în prezent derulate în Armata Națională a Republicii Moldova. Armata Națională a Republicii Moldova a efectuat antrenamente în comun cu militari ai Statelor Unite inclusiv pentru participarea în misiuni internaționale de menținere a păcii.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu a afirmat, la începutul evenimentului desfășurat la Chișinău că „frecvența întâlnirilor moldo-americane demonstrează angajamentul comun față de consolidarea parteneriatului strategic dintre statele noastre”.

Popescu a recunoscut că cel Republica Moldova și Statele Unite colaborează intens pe subiecte care țin de securitatea și apărarea noastră, stabilitatea regională.

În contextul în care că România va fi centrul operațional al noii Strategii a SUA la Marea Neagră cel de al doilea stat românesc nu va fi lăsat în afară.

Cel mai probabil, oficialii americani au considerat că în contextul în care Republica Moldova este un stat neutru, iar posibilitățile de aderare la NATO sunt deocamdată imposibile, au considerat că pot consolida bilateral capacitățile de apărare ale Armatei Naționale a Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE