Proiectul privind modificarea legii procuraturii, care prevede alegerea procurorului general prin vot, prin înlocuirea metodei punctajului oferit fiecărui candiadat, a fost exclus de pe ordinea de zi a Parlamentului Solicitarea a venit chiar din partea autorului inițiativei, deputatului Igor Chiriac. El a spus că proiectul urmează să fie ajustat la avizul Guvernului.
Executivul, deși a susținut inițiativa, a emis un aviz destul de critic. Ministerul Justiției consideră că din punctul de vedere al calității, legea nu întrunește suficient criteriul previzibilității, în situația în care nu se desprinde modalitatea de evaluare efectuată de fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor. „Schimbarea procedurii selectării procurorului general prin acumularea a celui mai mare număr de voturi nu reflectă îndeajuns o evaluare obiectivă bazată pe meritocrație. Respectiv, criteriile de evaluare a candidaților pentru funcția de Procuror General ar trebui să fie specifice, relevante și corelate cu atribuțiile funcției respective care sunt prevăzute de legislație”, consideră ministerul Justiției
Guvernul, menționează că noua modalitate de selectare a procurorului general de către CSP ar putea fi o procedură riscantă, care poate ajunge la impas și ar contraveni interesului de a avea o conducere stabilă și confirmată din perspectiva priorităților instituționale.
Președintele comisie parlamentare de profil, Olesea Stamate vede în avizul guvernului un raționament în încercarea de a echilibra lucrurile la procedura de selectare a procurorului general, pentru a evita anumite blocaje. Stamate spune că guvernul, prin avizul său, propune o soluție de compromis prin care îmbină atât metoda punctajului cât și cea a votului privind selectarea procurorului general.
„Eu am înțeles că guvernul propune să echilibrăm un pic procedura de selecție care să ofere o mai mare transparență procesului de selectare implicit probabil combinarea procedurii prin acordarea unui punctaj și validarea prin vot eventual. Guvernul se întreabă dacă procedura prin vot nu poate da anumite erori când doi trei candidați acumulează același număr de voturi ce se întâmplă atunci și atunci ministerul propune ca membrii CSP să poată vota pentru un anumit număr de candidați, dar nu pentru toți”, a spus Olesea Stamate.
Consiliul Superior al Procurorilor nu s-a expus, deocamdată, pe proiectul dat, iar CSP urma să prezinte un aviz asupra modului cum vede noua procedură de selectare a procurorului general
Anterior, circa 20 de organizații ai societății civile au cerut Parlamentului să retragă amendamentul care prevede alegerea procurorului general prin vot. În opinia lor, selectarea candidatului în baza unui punctaj este mai sigură și reduce riscul manipulării rezultatului concursului.