Două organizaţii şi-au propus la 15 iunie 2010 să treacă un lot de carte românească în R. Moldova prin vama de la Leuşeni, însă le-a fost interzisă trecerea până nu obţin o autorizaţie de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale de la Chişinău, a afirmat Igor Rotaru, vicepreşedintele Asociaţiei Tinerilor Români din Afara Graniţelor din Iaşi.

Acesta declară că avea pregătite toate actele necesare pentru trecerea frontierei în mod legal, procese verbale de primire, acord de parteneriat, etc.
Însă, vameşii au interzis trecerea lotului de carte românească, invocând drept pretext lipsa autorizaţiei de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din R. Moldova.
Liderul organizaţiei s-a arătat nedumerit şi nu înţelege pentru ce trebuie autorizaţia respectivă. Românii au încercat să-i convingă pe vameşi că cele 4000 de cărţi urmau să ajungă în Moldova din România, fiind colectate în cadrul proiectului „Trimite o carte peste Prut", destinate elevilor din mediul rural.
La rândul său, Serviciul Vamal a dispus o cercetare responsabilă a cazului de la Leuşeni şi a stabilit că însoţitorii lotului de carte nu au prezentat nici un document ce ar confirma că lotul de carte este un ajutor umanitar. Transportatorul a prezentat dovada de inventariere a cărţilor doar pentru o parte din lot. Autorizaţia Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare, de asemenea, nu a fost prezentată.
Astfel, unitatea de transport cu lotul de cărţi menţionat a staţionat în zona de control în postul vamal Leuşeni-Albiţa (auto), după care a făcut cale întoarsă spre România.
Serviciul Vamal al R. Moldova regretă faptul că lotul de cărţi n-a ajuns la destinatari, dar consideră că toată vina aparţine organizaţiei care nu a perfectat actele vamale în conformitate cu cerinţele legislaţiei în vigoare. Totodată, acesta anunţă că sloganul „Un om informat, este un om apărat" este cât se poate de binevenit în calitate de îndrumare pentru toţi cei care intenţionează să facă acte de binefacere şi donaţii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE