Potrivit unui comunicat al partidului, toate încercările de a organiza o întâlnire de pregătire a şedinţei de astăzi cu participarea consilierilor necomunişti au fost ignorate tacit de către liderul local al PLDM şi de primarul ales, reprezentant al aceleiaşi formaţiuni.
 
Ulterior, în cadrul şedinţei, iniţiativele consilierilor PLDM au fost votate împreună cu consilierii PCRM, interesele cărora au fost pe deplin luate în calcul. Acest fapt a generat dezbateri aprinse şi indignarea celor rămaşi în afara acestei coaliţii nedeclarate, dar reacţia PLDM-iştilor a fost surprinzătoare: „aici nu ne conducem de principiile din centru ci de interesele locale”.
 
”Vom verifica informațiile, și dacă se adeverește că deciziile au fost luate prin blocaj din partea PCRM și PLDM, înseamnă că se cam bat cap în cap declarațiile și cu realitatea”, a declarat liderul PDM, Marian Lupu după ședința Parlamentului.
 
Marian Lupu susține că acest lucru va fi clar în zilele următoare, iar dacă aceste acțiuni vor fi trecute pe bază de sistem, înseamnă că zisul și cu făcutul la unii colegi sunt lucruri diferite. ”Dacă se va limita la acest caz, vom încerca să-l interpretăm drept o întâmplare nefericită și vom solicita colegilor noștri să dea instrucțiunile de rigoare la nivelul I și II. Dacă noi adoptăm aici la Chișinău anumite decizii, ele trebuie să fie aduse la cunoștința structurii raionale și locale la nivel de partid, altfel aceste decizii luate nu valorează nimic”, a mai spus Lupu.
 
Potrivit PD, ședinţa consiliului orăşenesc Cricova a decis astăzi formarea comisiilor de specialitate. Un exemplu clar a ceea ce se înţelege prin „interese locale” este acela ca în comisia privind problemele sociale au fost incluşi forţat doi consilieri PDM, pe când niciunul nu a fost admis în comisia pentru finanţe, sau în cea funciară. În consiliu fracţiunea PCRM deţine 9 mandate, PLDM – 7, PDM – 3, PL – 3 şi este şi un consilier independent, ceea ce ar fi permis crearea unei majorităţi necomuniste confortabile.
 
Totodată,  PD aşteaptă ca PLDM să ofere o interpretarea mai clară a modului în care urmează a fi înţelese şi aplicate principiile de constituire a coaliţiilor la nivel local.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE