“Eu pot demonstra cu paşaportul că pe 5 aprilie mă aflam în Japonia. Or, R. Moldova nu are ambasadă sau consulat în această ţară. Cel mai apropiat loc în care aş fi putut vota era în China”, a arătat doctorandul în economie Veaceslav Ouş pentru cotidianul.ro.
Cu toate acestea, mare i-a fost mirarea când mama lui s-a dus la secţia de votare şi l-a văzut semnat pe o listă care demonstra că şi-ar fi exprimat opţiunea electorală în R. Moldova: “nu trebuie să mai spun cu cine votasem”, arată Ouş, un suporter neintenţionat al lui Voronin.
Mai mult, în acelaşi document, un alt votant “înregistrat” era Nikon Ouş, tatăl lui Veaceslav, numai că acesta decedase cu peste o lună în urmă.
“M-a deranjat faptul că atunci când mama mea a protestat, explicându-le că e mort şi nu poate vota, cei de la secţia de votare au bruscat-o. În legătură cu semnătura mea i-au spus că e o greşeală, probabil a semnat cineva unde nu trebuia. Mama a tăiat cu propria ei mână numele tatălui meu de pe listă, ceea ce i-a indignat. Pe deasupra, i-au spus să-şi vadă de treaba ei, că nu ştie ea cum se desfăşoară procesul electoral”, povesteşte Ouş, precizând că R. Moldova posedă un sistem performant computerizat de evidenţă a populaţiei şi că includerea persoanelor plecate din ţară şi a celor decedate pe listele electorale nu pare a fi o simplă greşeală.
Vitalie Ciobanu declarase şi el pentru cotidianul.ro că “cimitire întregi au votat pentru Voronin”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE