În cazul în care, de la 1 ianuarie 2025, Gazprom va opri livrările de gaz către regiunea transnistreană, Centrala de la Cuciurgan nu va mai livra energie electrică pentru malul drept al Nistrului În acest scenariu, după adunarea tuturor resurselor interne de energie electrică și la capacitatea actuală de import, malul drept se va confrunta cu un deficit de 170 de MWh, adică aproximativ circa 20 la sută din necesarul de energie, spune Constantin Borosan, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, notează jurnal.md

„Comercial, contractual și tehnic, sunt toate capacitățile pentru ca Gazprom să livreze gaz în regiunea transnistreană. Următoarele licitații pentru a transporta gaz sunt pe 31 decembrie, ora 18:00. Am mai fost în asemenea situații când Gazprom nu a rezervat. În 2008, iarna a fost oprit tranzitul de gaz către UE, atunci RM a fost afectată. În asemenea situația, MGRES trebuie să pregătească blocurile pe cărbune și dacă nu sunt nominalizate livrări de gaz pentru a doua zi, treci aceste blocuri energetice la cărbune. Asta va însemna că nu sunt livrări de energie electrică pe malul drept. MGRES va acoperi doar necesitățile malului stâng. Se vor consuma gazele din conducte, asta înseamnă că va scădea presiunea din conducte. Asta înseamnă încă câteva zile, pentru că nu se întâmplă imediat”, a explicat Constantin Borosan.

Oficialul mai spune că după adunarea tuturor resurselor interne de energie electrică și capacitatea actuală de import, pentru malul drept va rămâne neacoperit un deficit de 170 de MWh din necesarul de 900 de MWh.

„Suntem în discuții foarte active cu partenerii noștri din România, din UE. Am propus un mecanism cum să creștem capacitatea de import. Am identificat o capacitate care ar putea fi redistribuită, vorbim de cea la hotarul dintre Polonia și Ucraina. Asta înseamnă 80 de MWh capacitate de import. Am găsit aici un consens și exprimăm mulțumiri operatorilor de sistem, partenerilor din UE ca să putem face acest lucru. Suplimentar, avem patru linii de 110 de kV care ne interconectează cu România. Acum ele nu funcționează. Le-am testat cu succes în noiembrie și suntem pregătiți. Pe aceste linii putem aduce suplimentar cam 110 de MWh. Avem necesarul de 900 de MWh, iarna poate fi și 1000 de MWh în orele de vârf. Avem potențial să reducem orele de vârf, economisind și utilizând rațional, și să evităm achiziția acestei energii la prețuri foarte înalte în orele de vârf. Trebuie să avem și contracte comerciale de unde aducem energia electrică”, a precizat Borosan

Recent, Energocom a încheiat un contract cu Nuclearelectrica din România pentru un preț preferențial le energia electrică pentru acoperirea necesarului de consum din Republica Moldova, plafonat de o ordonanță de urgență a Guvernului României, la 400 RON/MWh sau circa 80 de euro/MWh”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE