Testarea este organizată de o comisie lingvistică specială, din care fac parte doctori în filologie şi profesori de limbă găgăuză. Examenul are loc în sediul Comisiei electorale a UTA Gagauz-Yeri, într-o încăpere în care sunt instalate camere video, iar presa poate urmări cum derulează examinarea pe ecranele instalate într-o altă sală.

Actualul başcan al autonomiei, Irina Vlah, care intenţionează să participe şi la scrutinul din acest an pentru un nou mandat, a fost prima care a susţinut ieri examenul de limbă găgăuză. Vlah a povestit în limba găgăuză despre Bugeac şi UTA Gagauz-Yeri, şi a citit din lucrarea „Düün” de Nicolai Baboglu, notează gagauzinfo.md. În baza răspunsurilor, comisia a decis că Irina Vlah „stăpâneşte liber limba găgăuză” şi i-a eliberat un certificat.

Potrivit preşedintelui comisiei lingvistice, Grigori Radov, asemenea testare se desfăşoară pentru prima dată, însă pe viitor membrii comisiei intenţionează să complice testele şi să includă în bilete şi o întrebare referitor la istoria autonomiei găgăuze.

Alegerile başcanului se vor desfășura pe 30 iunie. Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a UTA Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE