Republica Moldova se află într-o zonă de risc din punct de vedere geopolitic în contextul războiului din Ucraina și trebuie să fie pregătită pentru a face față eventualelor provocări. Despre aceste subiect au discutat în această seară pe platforma POLITIK LIVE, jurnalistul Eduard Maciac și președintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, deputatul Lilian Carp.

”Toate statele care se învecinează cu Ucraina sunt supuse acestui risc de destabilizare. Ceea ce facem noi este ca, pe cale diplomatică, să ne ținem cât mai departe de conflict, dar Republica Moldova este implicată nemijlocit în acțiuni umanitare privind gestionarea crizelor care au apărut.  Prima este criza refugiaților, prin Republica Moldova au trecut peste 450 de mii de persoane. (…)La o anumită etapă se aflau în jur de 96 de mii de persoane aici, acum sunt peste 70 de mii. În primele zile am fost nevoiți să facem față unui mare aflux. Cel mai aglomerat punct de trecere a fost cel de a Palanca unde a fost instituită și o tabără de refugiați unde avea loc triere, documentarea”, spune Lilian Carp.

Totodată, deputatul atrage atenția asupra faptului că în eventualitatea apariției unui nou val de imigranți, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru a gestiona fluxul care ar putea fi mult mai mare. În acest context, Carp susține că ar trebui să fie majorat numărul angajaților Biroului Migrație și Azil care sunt foarte solicitați în această perioadă.  

”Noi suntem în situația în care, dacă Doamne ferește cade Nicolaev și Odessa, ne vom ciocni cu al doilea val de refugiați care va fi mult mai mare decât primul. Noi deja am început pregătirea pentru că e mai bine să fim pregătiți decât să ajungem în situația în care să nu putem face față. Este vorba despre punctele mobile ale Poliției de Frontieră și Vamă care vor fi activizate în caz de risc. Noi am avut dezbateri în cadrul Comisiei parlamentare cu  Biroul Migrație și Azil pentru că am vrut să cunoaștem care sunt problemele cu care s-a confruntat biroul în perioada acestei crize. Marea problemă a fost numărul personalului. (…) A fost un caz cu un tânăr care a lucrat 72 de ori și efectiv a cedat. Trebuie să mărim numărul persoanelor angajate. Mai ales că s-a majorat și numărul celor care au cerut azil în Republica Moldova”, a adăugat Lilian Carp.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE