Prima săptămână de consum responsabil a energiei electrice a permis diminuarea consumului în orele de vârf și economii de 200 de mii de euro, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit analistului, consumul de energie electrică în 2 ore zilnice de vârf în săptămâna care a trecut (24-30 octombrie 2022) a fost cu 6,4% mai mic decât în săptămâna precedentă.

Pentru analiză, Veaceslav Ioniță a luat două ore din fiecare zi, când s-au înregistrat maximele de consum și a stabilit medianele zilnice și apoi medianele săptămânale.

Astfel puterea de consum în orele de vârf de săptămâna trecută a fost de 764 MW sau cu 53,5 MW mai puțin decât în săptămâna precedentă când puterea de consum a fost de 817,5 MW.

Expertul amintește că prețul de achiziție a energiei electrice din România în mod obișnuit este de 1,76 Lei/kWh, iar energia de avarie este procurată cu până la 7 lei/KWh, sau de 5 ori mai scump.

La prețul energiei de avarie, reducerea consumului din orele de vârf permite economii de circa 200 de mii de euro săptămânal, bani care în caz de consum excesiv vor trebui incluși în tarif.

„Tot ce avem de făcut este să consumăm responsabil resursele energetice și doar așa vom trece cu succes această criză energetică”, punctează Ioniță.

Amintim că, după ce Gazprom a redus livrările de gaze cu 30% în octombrie, centrala de la Cuciurgan, începând de luni, 24 octombrie, livrează malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău. Anunțul a fost făcul de liderul separatist de la Tiraspol. „A fost luată decizia de a micșora livrările către întreprinderile mari cum ar fi Uzina Metalurgică și cea de Ciment de la Rîbnița, Centrala de la Kuciurgan”, se arată în comunicat.

De asemenea, Krasnoselski a spus că în noiembrie cantitatea de energie electrică pentru malul drept ar putea fi de cel mult 23%, dacă va fi menținut același volum de gaze pentru regiunea transnistreană.

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat la 21 octombrie despre existența stării de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova și a comunicat despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. În context, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh.

În context, cetățenii țării sunt îndemnați să economisească energia electrică, în special în orele de vârf, între orele 07:00 - 10:00 și 18:00 și 23:00. De menționat că solicitarea autorităților vine în contextul în careMGRES nu mai furnizează cantitatea necesară de energie electrică, iar exporturile de energie din Ucraina au fost interzise, după ce sistemul a fost afectat de tirurile de rachete rusești.

Totodată, începând din 14 octombrie, Republica Moldova cumpără din România energie electrică la un preț preferențial. Un prim contract de furnizare a energiei, pentru o cantitate de 100 MW, a fost semnat la 13 octombrie între Hidroelectrica - lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România, și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova.

În ciuda îndemnului autorităților, la recomandarea primarului Ion Ceban, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis să revină la graficul iluminatului public în capitală, conform programului Întreprinderii municipale „Lumteh”. Edilul a motivat că „toți au ajuns la concluzia că acest lucru prezintă foarte mare pericol pentru siguranța oamenilor, plus economia de 15 mii de lei pentru o zi de economisire nu este justificată, când în Chișinău sunt circa 1 milion de oameni”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE