CSP nu a putut decide, nici astăzi, asupra cererilor de anulare a concursului pentru funcția de procuror - șef al PCCOCS. A fost constatată lipsa de cvorum, iar tensiunile între membrii procurori și non procurori iau amploare. Deși, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a promis că va fi prezent la următoarea ședință pentru a examina ordinea de zi, starea de animozitate în interiorul CSP crește, iar replicele se dau pe rețelele sociale. Membrii procurori din CSP au emis săptămâna aceasta un comunicat în care și-au exprimat dezacordul la declarația ministrului Justiției prin care acesta a cerut anularea concursului la șefia PCCOCS și a etichetat actualul CSP că ar fi unul expirat cu grave probleme de integritate. Membrii procurori l-au invitat pe Litvinenco la ședința CSP să se ia o decizie și i-au sugerat că toate deciziile se iau în limitele legii și nu pe rețelele de socializare.

 Sâmbătă, 28 ianuarie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), urmau să examineze mai multe sesizări cu privire la anularea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În cadrul membrii CSP urmau să examineze cererea prealabilă înaintată de procurorul Eduard Bulat privind suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS. De asemenea, urma să fie examinată cererea prealabilă înaintată de către Eugeniu Rurac privind anularea Hotărârii CSP cu privire la constituirea Comisiei pentru selectarea candidatului. Totodată, CSP urma să se expună asupra sesizării, depuse acum două zile, de către membrul Comisiei Speciale de preselecție a candidaților, Iulian Groza, care este și directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Groza a cerut anularea etapei de preselecție și a concursului inițiat de CSP, invocând că a fost ținta intimidărilor și presiunilor pentru a fi determinat să susțină un anumit candidat pentru  șefia la PCCOCS.

Liderul Pardidului Schimbării, Ștefan Gligor a mers și mai departe și a văzut la mijloc o reglare de conturi, în care unul din candidații la șefia PCCOCS, Eugen Rurac exercită presiune și intimidează membrii comisiei de preselecție, inclusiv prin depunerea unei plingeri penale impotriva lui Iulian Groza. Gligor mai spune că acest concurs este organizat pentru a-l favoriza pe Rurac, „or exista suficiente temeiuri să banuim că acesta este susținut și promovat de către ministrul Sergiu Litvinenco și șefa Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate”, a spus Gligor.

După eșuarea ultimei ședințe a CSP, ministrul Litvinenco a oferit totuși o explicație motivînd lipsa sa  prin participarea la ședința CSE și a promis că va participa, neapărat, la următoarea ședință extraordinară a CSP, care a fost stabilită pentru data de 31 ianuarie. Livinenco și-a reiterat poziția expusă anterior că soluția la problema conducerii PCCOCS este anularea sau, după caz, suspendarea concursului.

„Reiterez, concursul la şefia PCCOCS trebuie reluat după finalizarea exercițiului de prevetting al candidaților la CSP, care a început deja și, conform estimărilor, ar urma să se finalizeze în aprilie-mai”, a spus Litvinenco.

Tot astăzi, un alt membru al CSP din rândul societății civile, Andrei Cebotari, a adus critici dure membrilor procurori din organul de autoadministrare. El a declarat că colegii de vis-a vis sunt depășiți de realitățile actuale și visează la timpurile Partidului Democrat. Cebotari spune că aceștea „nu s-au obișnuit cu realitatea, cu faptul că CSP nu este un organ butaforic, care legalizează la pachet deciziile Procurorului General sau numește în funcția de procurori cumătri și nepoți, ridicând mâna fără a înțelege pentru ce votează (așa cum a fost anterior), ci este organul de autoadministrare a Procuraturii Generale, pe umerii căruia cade toată responsabilitatea pentru eșecurile corpului de procurori”. Potrivit lui, aceasta denotă încă odată, că actuala componență a CSP cu membrii Procurori numiți în 2017 (pe timpul când Procuratura Generală era o Organizație Teritorială a Partidului Democrat) „sunt depășiți de realitățile actuale și probabil încă mai speră că colacul de salvare va reveni din Ciprul de Nord sau din Israel”, a scris Cebotari.

Așa sau altfel, situația din interiorul CSP devine tensionată. Avem un CSP în derivă. Până la organizarea pre-vettingului acest organ nu va fi unul lucrativ, chiar dacă actuala putere a delegat majoritatea în CSP. Cel mai periculos este că politicul intervine, așa cum ne-am obișnuit, iar asta va alimenta și mai mult haosul și incertitudinea din procuratură  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE