Înălţarea Domnului reprezintă ultimul eveniment de viaţă pământească a lui Iisus Hristos. Biserica spune că această zi este la fel de importantă ca Paştele. De Ispas, creştinii se salută cu "Hristos s-a Înălţat!" şi “Adevărat s-a înălţat!”. Spre deosebire de Paști, când ouăle se înroșesc în Joia Mare, pentru Înălțarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua sărbătorii. Este ultima zi din an în care se mai vopsesc și se împart ouă roșii. Ouăle se duc la Biserică, iar la sfârșitul slujbei se dau de pomană săracilor. În ajun, gospodinele pregătesc pască.

Potrivit cărţilor bisericeşti, după înviere Iisus s-a arătat apostolilor timp de trei zile după care s-a înălţat la cer de faţă cu ei. Semnificaţia Înălţării nu este legată atât de fenomenul în sine, cât este o expresie a preamăririi cereşti a lui Hristos. “Învingând moartea, Hristos, a început un nou mod de viaţă alături de Dumnezeu, pe care l-a pregătit şi aleşilor săi. La izbânda lui ia parte întreaga natură umană”, se arată într-una din Evanghelii. Iar în predicile lor preoţii afirmă că “spiritualitatea Înălţării se întemeiază pe speranţă”.

Înălţarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Înviere, în joia din săptămâna a VI-a după Paşti. Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. De Ispas în locaşurile sfinte sunt oficiate servicii divine solemne, iar multe localităţi din ţară prăznuiesc Hramul bisericii.

De sărbătoarea Înălţării Domnului sunt legate mai multe tradiţii şi obiceiuri. Astfel, în unele regiuni în această zi se îngrijesc de sufletele celor adormiţi şi se organizează parastase la cimitire. Se spune că e bine în această zi să fie lăsaţi liberi caii, în unele zone joia de Ispas fiind numită şi Paştele cailor. Totodată, Ispasul este benefic pentru târguri şi afaceri care până acum nu au avut succes. Potrivit datinilor, în această zi se pun frunze de nuc la poartă. Se spune că pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până la Ispas. Femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casă, pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.

Sărbătoarea Ispasului se celebrează începând din secolul al IV-lea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE