Creditele nebancare au constituit aproape 14,7 miliarde lei în primul semestru al anului în curs fiind în creştere cu 20% faţă de perioada similară a anului 2021, ceea ce înseamnă că cetățenii apelează în continuare la acest sector de creditare. Este bine sau rău că cetățenii recurg la împrumuturile organizațiilor de creditatre nebancară, cât ar putea să dureze această cerere sporită și care ar fi prognozele pentru sfârșitul acestui an?
Potrivit şefului Departamentului „Creditare nebancară” din cadrul Comisie Naționale a Pieței Financiare, Alina Cebotariov, orice creditare stimulează procesele economice, doar că aspectele din acest domeniu trebuie privite multidimensional. Alina Cebotariov spune că după pandemie s-a înregistrat o creștere a creditelor de consum, iar modificările recente ale cadrului legalaferent vor avea un impact în direcția unui consum mai prudent.
„Este o creștere standart în ultimii cinci ani pentru un ritm normal în acest sector, cu excepția perioadei pandemice și pospandemice. Totuși, 80% din portofoliul său, organizațiile de creditare nebancară îl acordă consumatorilor, adică acestea merg spre consum. Aici este important să vedem care este calitatea acestor împrumuturi. Pot să vă spun că această tendinţă, ascendentă, când cetățenii apelează la aceste resurse financiare, se datorează perioadei post-pandemice. Însă, cred că vom avea o temperare, chiar o constrângere a ritmurilor de creştere în acest sector, iar asta ar însemna că cetățenii vor avea acces la finanțare, doar că o vor face mai calitativ și mai prudent”, a explicat Alina Cebotariov.
Ea mai spune că un factor al temperării creditării nebancare ar fi intrarea în vigoare a noillor modificări legislative, privind creditarea responsabilă. Aceste modificări stabilesc limite maxime ce ţin de gradul de îndatorare pe care organizațiile din domeniu le pot permite.
La data 1 iulie, curent, în Moldova erau înregistrate 136 de Organizaţii de Creditare Nebancară şi 225 de asociaţii de economii şi împrumut.