Ministrul Agriculturii şi Industriel Alimentare, Valeriu Cosarciuc susţine în acest an R. Moldova are potenţial de export al grâului furajer, şi asta chiar dacă cantitatea de grâu colectată este mai mică decât cea de anul trecut. El a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, luni, 9 august, că spre export vor merge 240 mii tone de grâu furajer din totalul de 480 mii de tone, 50 mii tone de orz şi 20 mii tone de rapiţă.
Potrivit ministrului, în acest an au fost recoltate circa 300 mii de tone de grâu alimentar, ceea ce va permite asigurarea pieţei interne de consum.
În plus, ministrul a asigurat că în acest an ţăranii vor putea vinde cerealele la un preţ mai bun. Însă, aceştia sunt îndemnaţi să nu le exporte, dar să le păstreze la combinatele cerealiere şi să primească certificate de depozit pentru aceasta.
"Sistemul eliberării certificatelor de depozit pentru cereale funcţionează. Avem 13 combinate în Moldova care dispun de licenţă pentru a elibera astfel de certificate. Astfel, susţinem proprietarii să nu-şi vândă cerealele pentru un preţ de nimic", a specificat Cosarciuc.
Pentru roada de struguri, care în acest an va constitui circa 325 de mii de tone, dintre care 260 de mii de tone vor fi destinate pentru prelucrare în industria vinului, ministerul a identificat noi pieţe de desfacere.
Astfel, o parte din exportul de struguri va fi orientat spre piaţa din Ucraina, disponibilă să achiziţioneze circa 35 mii tone de struguri, şi România, cu care urmează să fie iniţiate mai multe discuţii în acest sens.
“Important e că agenţii economici vor primi banii imediat ce livrează strugurii și nu vor mai fi nevoiți să aștepte”, a mai spus Cosarciuc.
Ministrul agriculturii a mai anunţat că în această vară au fost recoltate 250 mii tone de orz, 20 mii tone de mazăre boabe şi 40 mii tone de rapiţă. Totodată, roada de porumb se evaluează la 1, 4 mln tone, 500 mii tone de floarea soarelui, precum şi 900 mii de tone de sfeclă de zahar.