Marţi, 23 martie, la Bucureşti au avut loc o serie de consultări, devenite periodice dintre Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, cu oficiali din România.
În acest context, Mizsei a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte ce ţin de situaţia internă din Republica Moldova, problematica transnistreană, precum şi relaţia UE - R. Moldova, anunţă MAE de la Bucureşti.
Reprezentantul UE a evidenţiat progresele înregistrate în ultima perioadă la Chişinău, concretizate prin aprofundarea reformelor economice, consolidarea instituţiilor democratice şi creşterea atenţiei acordate respectării drepturilor omului. Referitor la problematica transnistreană, a apreciat că este necesară dinamizarea procesului de soluţionare a conflictului, subliniind urgenţa reluării negocierilor oficiale în formatul '5+2'.
Kalman Mizsei a salutat sprijinul acordat de România Republicii Moldova, indicând rolul privilegiat al României în procesul de integrare europeană a acestui stat şi în dialogul cu oficialii europeni.
Ministrul Baconschi a subliniat importanţa susţinerii reformelor pe plan intern, accentuând, în particular, necesitatea acordării urgente a sprijinului macroeconomic prevăzut de Comisia Europeană. Totodată, a informat asupra disponibilităţii României de a participa la proiectele derulate de Comisia Europeană în Republica Moldova.
Oficialul UE s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean. În cadrul întâlnirii a avut loc un schimb de vederi cu privire la situaţia actuală din Republica Moldova din perspectiva traseului european al acestei ţări. A fost evocat, ca un semnal pozitiv, începerea negocierilor privind încheierea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, anunţă Senatul României.
Titus Corlăţean a subliniat, în acest context, necesitatea ca noua rundă de negocieri programate înainte de finele lunii martie a.c., precum şi rundele care vor urma, să permită progrese substanţiale şi rapide pe teme importante - necesitatea continuării procesului de reforme interne de tip democratic european în Republica Moldova, includerea acestui stat într-o viitoare zonă de liber schimb european, precum şi libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni.
România sprijină fixarea de către Bruxelles a unei date certe înainte de 15 iunie a.c., pentru începerea discuţiilor pe marginea regimului de liberă circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile pozitive legate de relansarea formatului de negociere '5+2' privind reglementarea chestiunii transnistrene şi necesitatea implicării active a UE în acest format.
În acelaşi timp, au fost evocate perspectivele interne, în lumina propunerilor de reformă constituţională formulate recent de Comisia de la Veneţia, subliniindu-se în acest context necesitatea continuităţii proiectului european susţinut de actuala coaliţie de guvernare de la Chişinău, indiferent de evoluţiile agendei politice şi electorale interne. Au fost menţionate şi responsabilităţile ce revin în cadrul acestui proces european actualei opoziţii din Parlamentul Republicii Moldova.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a făcut, în acelaşi context, o prezentare a evoluţiilor pozitive şi a dinamicii accelerate a relaţiilor bilaterale româno-moldovene după alegerile de la Chişinău din 29 iulie 2009, inclusiv mecanismele de cooperare în plan parlamentar, care funcţionează în prezent de o manieră consistentă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE