Membrii Consiliului Unirii din R. Moldova salută poziția înalților magistrați ai Curții Constituționale, care au pronunțat o decizie privind limba română în al doilea stat românesc în temeiul primatului Declarației de Independență față de Constituție.
„Actul de fondare a statului este certificatul imuabil de naștere al acestuia, în raport cu o Lege fundamentală adoptată de un Parlament ales legal, dar care nu a întrunit nici consensul societății, nici votul populației într-un plebiscit. Această constatare și această realitate nu înseamnă, însă neconsiderarea, Constituției statului în care locuim”, se arată în declarația Consiliului.
De asemenea, unioniștii salută și poziția președintelui Nicolae Timofti care, după ce a legitimat în declarațiile sale de șef de stat limba română ca limbă oficială a statului, căruia i-a recunoscut identitatea românească, a pus tranșant – în fața înaltului emisar al SUA – și problema securității Republicii Moldova, care ar trebui să adere cât mai repede la NATO, pentru că niciu stat nu poate adera la UE până nu este parte a arhitecturii euroatlantice de securitate.
„Consiliul Unirii constată cu satisfacție că a anticipat, prin Scrisoarea deschisă către Președintele Nicolae Timofti, contextul tot mai favorabil și necesitatea deschiderii totale către România. Această realitate a și început să fie valorificată de unii guvernanți de pe ambele maluri ale Prutului, care s-au angajat într-o cooperare strânsă Chișinău-București pe drumul spre Uniunea Europeană, drum care va trebui discutat deschis de societate, deoarece cel mai scurt poate și trebuie să fie Unirea cu România, în urma lichidării consecințelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, declarat nul și neavenit și prin Declarația de Independență a Republicii Moldova”, se mai arată în Declarație.
Consiliul Unirii este moral și solidar cu toți cei care pledează pentru democrație, dreptate, libertate, valori pentru care luptă și populația în orașele ucrainene. CU crede că venirea la Kiev a unor forțe cu adevărat europene va fi benefică pentru respectarea drepturilor românilor din Ucraina, care se confruntă încă, din păcate, cu piedici dureroase în eforturile de a-și păstra identitatea, limba, tradițiile, cultura.
CU consideră că numai prin curaj și adevăr, verticalitate și mândrie națională românească noi putem redeveni ce am fost – români membri ai civilizației europene.