Consiliul Europei a cerut înființarea unui tribunal internațional pentru judecarea liderilor ruși și belaruși, desemnați drept responsabili pentru războiul din Ucraina. Potrivit deciziei, unele acțiuni ale Rusiei împotriva civililor din Ucraina „ar putea intra” sub definiția de „genocid” în sensul convenției internaționale din 1948, informează Digi24.
Cu o sută de voturi pentru și o abținere, reprezentanții celor 46 de state membre ale Consiliului Europei au adoptat o rezoluție care îi vizează, fără a-i nominaliza, pe liderii civili și militari care „au planificat, pregătit, lansat sau executat” agresiunea împotriva Ucrainei.
Potrivit deciziei APCE, dacă acest război nu ar fi fost declanșat, ar fi fost evitate distrugerile, pagubele și numărul de victime în Ucraina.
În acest sens, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a solicitat înființarea unui tribunal cu implicarea multor state și structuri internaționale, inclusiv Organizația Națiunilor Unite.
Totodată, participanții la ședința APCE așteaptă de la summitul șefilor de stat și de guvern ai țărilor din Consiliul Europei, care se va desfășura în luna mai la Reykjavik Islanda, „un sprijin politic” pentru acest proiect.
Precizăm, Consiliul Europei reunește mai multe țări membre ale Uniunii Europene, dar și foste republici sovietice, precum Republica Moldova, Armenia și Azerbaidjan. Amintim că Parlamentul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a adoptat săptămâna trecută un text similar, cu 472 de voturi pentru, 19 contra și 33 abțineri.
Curtea Penală Internațională, al cărei sediu este la Haga, nu are competențe decât pentru judecarea crimelor de război și cele împotriva umanității, nu și pentru judecarea „crimei de agresiune”, pentru că Moscova, Minsk și Kiev nu sunt semnatare ale tratatului instituit.
Rezoluția subliniază de asemenea că unele dintre faptele comise de Rusia în Ucraina împotriva civililor, în special omucideri și strămutări de copii forțate în vederea rusificării lor, „ar putea intra” sub definiția de „genocid” în sensul convenției internaționale din 1948.