Placa pe care este inscripționată Declarația de Independență a fost dezvelită astăzi, 31 octombrie, pe clădirea Curții Constituționale, în cadrul unei ceremonii oficiale, unde a participat întreaga conducere a R. Moldova.

Oficierea evenimentului a fost inițiată de președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a menționat că textul general al Declarației a fost distrus în cadrul evenimentelor din 7 aprilie.  „Acestea au influențat traiectoria R.Moldova. Declarația aceasta nu e opera unor oameni, ci a tuturor oamenilor din R. Moldova. Dezvelirea acestei placarte este opțiunea nu doar a Curții, ci a tuturor cetățenilor. Textul Declarației de Independență este o valoarea veșnică, care trebuie păstrat pentru totdeauna”, a declarat Alexandru Tănase.
 
Și președintele țării, Nicolae Timofti a ținut să specifice, că legislația adoptată este o prelungire logică a Independenței R. Moldova, regretând faptul că unele prevederi au fost neglijate, dar această situație trebuie reparată prin acțiunile de rigoare. „Acțiunile, care au avut loc acum 3 ani, trebuie să ne unească. Am restabilit acest, cel mai important, document al nostru și acum avem obligația de a stabili unitatea noastră națională. Vreau să mulțumesc celor, care au contribuit la stabilirea acestui text și chem funcționarii de stat să le respecte. Aici sunt incluse valori, care țin de aspirațiile noastre europene”, a spus Nicolae Timofti.
 
Cu un omagiu pentru cei care au semnat această Declarație a venit și premierul R. Moldova, Vlad Filat, care a afirmat că această Declarație reprezintă năzuința oamenilor, care își doreau să trăiască liber, în propria țară, într-un mod democratic. „Să nu uităm și să păzim ceea ce stă la baza acestui stat: imnul, stema, drapelul, precum și Declarația de Independență. Dacă e să ne uităm la ea, este cel mai laconic act semnat și adoptat în țara noastră, care exprimă tot ce ține de reglementare și modul în care trebuie să fie guvernat un stat democratic”, a spus Vlad Filat. În context, premierul a venit cu o solicitare către Președintele statului, ca toți cei care au semnat textul Declarației să fie premiați cu Ordinul Republicii.
 
Prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc a ținut să menționeze și el că dezgolirea acestei plăci este un omagiu adus celor, care au semnat Declarația de Independență. „Oamenii, care au stat la bază și datorită cărora noi trăim într-un stat liber și independent le mulțumim. Unii încearcă, prin activitatea lor să aducă prejudicii R Moldova. Ei nu pot să înțeleagă că statul nostru nu mai poate să cadă și nu mai este vulnerabil. Avem prieteni consacrați, care ne ajută mult, ca nimeni și nimic să nu compromită parcursul nostru European”, a afirmat Vlad Plahotniuc.
 
Cu un minut de reculegere pentru cel, care astăzi este înmormântat și este semnatar al Declarației de Independență, Valentin Mîndîcanu, a venit președintele PL, Mihai Ghimpu, care este și el semnatar ale acestui text. „Să nu credeți că a fost simplu atunci când s-a votat acest act de Independență. Începând cu lupta pentru limbă și alfabet, tricolor și suveranitate, obiectivul nostru era să ne rupem de Uniunea Sovietică. Să recunoști statul, și să nu recunoști această declarație - este un păcat. Și nu trebuie de rupt din context, ceea ce unora le place, iar altora nu. Și astăzi avem o limbă impusă de regimul totalitar comunist. Stimați colegi, în 3 ani am obținut această Declarație, dar avem 20 de ani de cînd nu putem să punem în funcțiune aceasta”, a menționat Mihai Ghimpu.
 
La eveniment au mai fost prezenți judecători, Procurorul General, judecătorul RM la CEDO. Placa Declarației de Independență include textul acesteia, data semnării, precum și numele tuturor celor care au semnat pentru acest act.
 
Amintim, că în cadrul protestelor din aprilie 2009, originalul textului Declarației de Independență a fost distrus. În prezent, Declaraţia de Independenţă este păstrată la Trezoreria Băncii Naţionale a Moldovei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE